Szarvas kínai testvérvárosa Wuxi polgármesterének látogatása a HAKI-ban
2018. augusztus 28., kedd, 18:29

A HAKI több, mint 30 éve áll kapcsolatban a Wuxi városában működő Édesvízi Halászati Kutatóközponttal (FFRC), amelyikkel 2002 óta van kétoldalú együttműködési megállapodása. A HAKI és az FFRC közötti együttműködés alapozta meg Szarvas és Wuxi közötti testvérvárosi kapcsolatot.

Huang Qin, Babák Mihály és dr. Váradi László a szoborátadási ünnepségen
Fotó: Lehoczky Péter

2018. augusztus 24-én tíz fős delegáció élén a HAKI-ba látogatott a 7 milliós kínai város új polgármestere Huang Qin. Wuxi város polgármesterét a HAKI-ba elkísérte Szarvas város polgármestere Babák Mihály és a városi vezetés több munkatársa. A vendégeket az intézetben Bozánné Békefi Emese igazgatóhelyettes üdvözölte, majd Dr. Váradi László az intézet nemzetközi tanácsadója, korábbi főigazgatója tartott beszédet, amiben hangsúlyozta, hogy a folyók, a tavak, a vízi világ, a halászat fontos szerepet játszik mindkét város, illetve régió életében. A HAKI és az FFRC közötti több évtizedes együttműködés azonban nem csak szakmai, de emberi és kulturális kapcsolatokat is jelent, amelyek végül a testvérvárosi együttműködéshez vezettek.

Huang Qin polgármester beszédében szintén kiemelte, hogy a gazdasági kapcsolatokon túl, illetve annak megalapozásához fontosak az emberi kapcsolatok. A két város közötti együttműködés elismeréseként, illetve a kapcsolatok élénkítésének érdekében átadott Szarvas városának két szobrot, amelyek Wuxi város gazdag kultúráját hordozzák és a szerencsét és a boldogságot jelképezik. A szobrok a HAKI-ban lesznek elhelyezve, miután az intézet kínai kapcsolatai alapozták meg a testvérvárosi együttműködést. Babák Mihály megköszönte a szobrokat, hangsúlyozva, hogy azok méltó helyen lesznek a HAKI-ban, ahová sok szakember látogat a világ minden részéről. Elmondta továbbá, hogy Kína a fejlődés, a progresszió, a gazdasági lendület és a kultúra hazája. Szarvas fejlődését is szolgálja, ha jó partnerkapcsolatok alakulnak ki a világ vezető gazdasági hatalmával. A kínai vendégek látogatása és a szoboravatás pezsgős koccintással zárult.

Bozánné Békefi Emese és Jakabné Sándor Zsuzsanna a kínai vendégektől kapott ajándékkal
Fotó: Váradi László

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.