Kutatási Csereprogram a vietnami 1. sz. Akvakultúra Kutatóintézet (RIA1) és a HAKI között az EU EURASTIP projektének keretében
Bozánné Békefi Emese – 2019. június 4., kedd, 08:52

Az EU Horizon 2020 programjának keretében finanszírozott EURASTiP project egyik kiemelt célja, hogy elősegítse az akvakultúra fejlesztésben résztvevők kommunikációját, stratégiai partnerkapcsolatok kialakítását az EU és Délkelet-Ázsia között. A projekt kutatási, oktatási és termelési területeken járul hozzá csereprogramok végrehajtásához.

Sikeres pályázatot követően az EURASTIP Kutatási Csereprogramjának keretében a NAIK HAKI igazgatóhelyettese Bozánné Békefi Emese 2019. április 1-14. között a vietnami 1. sz. Akvakultúra Kutatóintézetben (RIA1) végzett szakértői munkát. A program keretében meglátogatta a RIA1 laboratóriumait és kísérleti egységeit, illetve több megbeszélést folytatott az intézet vezető munkatársaival. A program fő célja volt a HAKI és a RIA1 közötti hagyományos együttműködés felújítása, kölcsönös érdeklődést és előnyöket jelentő kutatási területek feltárása. Munkájának egyik eredménye volt a NAIK HAKI és a RIA1 közötti együttműködési megállapodás előkészítése, amelyet 2019. április 8-án írt alá a két intézet vezetője.

A HAKI igazgatója Dr. Halasi-Kovács Béla és a RIA1 igazgatója Dr. Phan Thi Van Hanoiban a RIA1központjában aláírják a két intézmény közötti együttműködési megállapodást

A pontygenetika és pontytenyésztés továbbra is egy fontos eleme maradt az együttműködésnek, amelynek további főbb témái a fenntartható édesvízi akvakultúra technológiák, illetve a természetesvízi halgazdálkodás fejlesztése, továbbá a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás stratégiájának kidolgozása. 

A HAKI és a RIA1 közötti együttműködés a kutatás mellett tudás és technológia transzfert is magában foglal szaktanácsadási és oktatási programok keretében. Az EURASTiP Csereprogram hozzájárul a gyakorlattal való együttműködés erősítéséhez is, aminek konkrét példája a kutatóintézeti partnereknek az együttműködése a vietnami Mavin céggel és a magyar Vitafort Agro Ázsia (VAA) Zrt-vel, amelyet négyoldalú megállapodásban rögzítettek. 

A négyoldalú kutatói-termelői megállapodást a Mavin és a VAA cégek vezérigazgatói, illetve a HAKI és a RIA1 igazgatói írták alá Hanoiban a Mavin cég központjában 2019. április 9-én

Az együttműködés fő célja egy Regionális Halivadéktermelő Központ létrehozása Észak-Vietnamban, amelyik minőségi pontyivadékkal látja el Délkelet-Ázsia pontytermelő régióit. A munka egy pontytenyésztési program kidolgozásával és végrehajtásával kezdődik, amelyikben a kutatási hátteret a HAKI és a RIA1, a program végrehajtásának feltételeit a MAVIN és a VAA biztosítja.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.