Gyászhír - Elhunyt Dr. Rónyai András, a HAKI tudományos tanácsadója
2019. április 23., kedd, 12:53

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy április 15-én, életének 64. évében elhunyt kollégánk, Dr. Rónyai András tudományos tanácsadó, aki intézetünkben az akvakultúra technológia-fejlesztés meghatározó kutatója volt az elmúlt négy évtizedben.

Rónyai András 1979-ben végzett a Szovjetunióban az Asztrahányi Halászati Egyetem halbiológus-haltenyésztő szakán, és még ebben az évben, első munkahelyeként választotta a Haltenyésztési Kutatóintézetet. Néhány év főágazat-vezetőként eltöltött gyakorlati munka után a ’80-as évek második felétől kutatóként mindinkább megkerülhetetlen szakértőjévé vált a tok-, a harcsatenyésztési programoknak itthon és külföldön egyaránt. 1991 óta irányította vezető kutatóként a HAKI termeléstechnológiai kutatásait. 2013 és 2015 között a kutatási igazgatóhelyettesi pozíciót is betöltötte.

Nemzetközi hírű szakértővé elsősorban a tokfélék termelési technológiájának fejlesztése terén elért eredményei tették. Szívügyének a kecsege-akvakultúra fellendítését tekintette. A tokfélék és a süllő szaporítása és nevelése során szerzett eredményei hozzájárultak e halfajok hazai termelésének, illetve a termelés eredményességének a növekedéséhez. Széleskörű publikációs és kutatói tevékenységéről mintegy 240 közleménye és 3 bejegyzett szabadalma tanúskodik.

Kiemelendő, hogy munkája során maximálisan betartotta a kutatói etikát. Rendkívül kritikus megközelítéssel és alapossággal elemezte az új eredményeket, és az ezekhez vezető tudományos módszertant mindig betartotta, de számon is kérte munkatársain. Alapos szakmai ismeretei, nyelvtudása, szerénysége és az akvakultúra iránti elkötelezettsége révén a hazai akvakultúra fejlesztés kiemelkedő szaktekintélyévé vált. Tanítványai közül ma sokan dolgoznak a toktermelés, illetve -kutatás frontvonalában.

Ebben az évben vonult volna nyugdíjba, azonban a pihenés nem jutott osztályrészéül. Az elmúlt, munkával töltött hónapokban elhatalmasodó betegsége megakadályozta ebben. Családja gyászában osztoznak a kutatóintézet munkatársai.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.