Vízminőséggel az algák/halak PUFA tartalmának növeléséért
Ördög Vince és Bálint Péter
NyME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár
Kivonat
Az egészséges táplálkozás érdekében jelentős az érdeklődés az élelmiszerek, így a halak többszörösen telítetlen zsírsavtartamának (PUFA) a növelésére. Az algák kiváló PUFA források, mert zsírsavaik szénlánca húsznál hosszabb, kettős kötéseik száma pedig háromnál több, akár hat is lehet. A zsírsav láncban az első kettős kötés helyétől függően omega-3 és omega-6 zsírsavakat különböztetünk meg. A törzsfejlődés során az ember a kétféle zsírsavat közel azonos arányban fogyasztotta. Napjainkra az arány az omega-6 zsírsavak fogyasztása felé tolódott el, 15-17-szer többet fogyasztunk belőlük, mint az omega-3 zsírsavakból. Ennek következtében megnövekedett az ember fogékonysága a szív- és érrendszeri betegségek, a gyulladásos megbetegedések és a rák iránt. Érthető hát a törekvés a halfogyasztás sőt a halak PUFA tartalmának a növelésére. Az omega-3 zsírsavak prekurzorát, a legnagyobb mennyiségben a lenmagban található linolénsavat (18:3 n-3) az állatok nem szintetizálják, a növényekből jutnak hozzá. A haltakarmányok kiegészítése lenolajjal ezért indokolt és eredményes lehet. Mindazonáltal az algák lipid- és PUFA-tartalmát a környezeti tényezők és a vízminőség jelentősen befolyásolja, ami természetközelibb megoldást kínál az algák és a táplálékláncon keresztül a halak PUFA tartalmának a növelésére.
Kísérleteinkben Chlorella törzsek lipidtartalmát, lipidtermelését és zsírsavösszetételét vizsgáltuk a nitrogén-ellátás és a tenyészet kora függvényében. A vizsgált 40 törzset a Mosonmagyaróvári Algagyűjteményből választottuk ki és egy korábban leírt (Ördög, 1982) tenyésztő berendezésben szaporítottuk. A teljes és csökkentett nitrogéntartalmú tápoldatban tenyésztett algákat a szaporodás logaritmikus és stacioner fázisában szüreteltük, fagyasztva szárítottuk és a vizsgálatokig mélyhűtőben (-20 oC-on) tároltuk. A minták telített és telítetlen (MUFA és PUFA) zsírsav-tartalmát akkreditált laboratóriumban Chrompack CP 9000 gázkromatográffal vizsgáltattuk. Az eredmények alapján megállapítottuk, hogy a nitrogén-hiány elősegítette a vizsgált algatörzsek lipid-, ezen belül a PUFA-termelését. A nitrogénben szegény tápoldatban tenyészett Chlorella törzsek MUFA és PUFA koncentrációja a szárazanyag tartalom 3-13%-a körül változott. A szaporodás logaritmikus szakaszában lévő, fiatal tenyészetekben a koncentráció alacsonyabb (3-5%), a stacioner szakaszban lévő idősebb tenyészetekben pedig magasabb (8-13%) volt. A linolénsav koncentrációja fiatal tenyészetekben 0,2-0,8%, míg az idősebb tenyészetekben 0,5-1,8% között változott.
Fentiekből az a következtetés adódik, hogy nitrogénben szegény tóvízben az algák PUFA és ezen belül linolénsav tartalma növekszik, tehát a vízminőség ellenőrzésével és beállításával növelhető az algák és az ezeket fogyasztó szervezetek, így a halak PUFA-tartalma is.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.