Különböző mértékű szelén kiegészítés hatása az afrikai harcsa termelésére és a filé szelén tartalmára

Biró Janka, Varga Dániel, Hancz Csaba és Molnár Tamás

Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Kaposvár

Kivonat

A szelén, mint antioxidáns számos humán betegség, - például a szív-és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések – megelőzésében játszik fontos szerepet. Az Európai Unió országaiban csökken a táplálékkal felvett szelén mennyisége, ezért aktuálisak a szelént tartalmazó funkcionális élelmiszerek előállítását célzó vizsgálatok. A Kaposvári Egyetem Hallaboratóriumában vizsgáltuk a különböző koncentrációjú szelén kiegészítés hatását az afrikai harcsa főbb termelési mutatóira, illetve a szelén filébe való beépülésének mértékét.

A halakat recirkulációs rendszerben helyeztük el. Kezelésenként 2-2 kádat állítottunk be, a kádakba 40-45 kg halat telepítettünk. A 42 napos kísérlet során a halakat étvágy szerint, naponta háromszor etettük. A kísérleti tápok 0,5 mg/kg; 2 mg/kg ill. 4 mg/kg szelén kiegészítést tartalmaztak, szelénnel dúsított élesztő formájában. Kontroll tápként 45% nyersfehérjét és 6,4% nyerszsírt tartalmazó, kereskedelmi forgalomban kapható harcsatápot etettünk.

A főbb termelési mutatókat vizsgálva megállapítottuk, hogy azokra a táp szelén tartalmának hatása általában nem volt szignifikáns. A megmaradás minden kezelés esetében 100%-os volt. Az S.G.R. a kontroll táp esetében volt a legjobb (0,3 %/nap), de szignifikánsan csak a 0,5 mg/kg-os csoporttól különbözött (0,14 %/nap).  A viszonylag alacsonynak mondható növekedés a piaci méretű halak gyengébb növekedési erélyével magyarázható. A halak végző testtömegében, a filé súlyában, a filé kihozatalban és a takarmányértékesítésben nem találtunk szignifikáns eltérést az egyes kezelések között. A takarmányértékesítés meglehetősen gyengén, átlagosan 9 kg/kg körül alakult. A szelén beépülése a filébe a 4mg/kg szelén tartalmazó táp esetén szignifikánsan magasabb volt (109 µg/kg), mint a többi kezelés esetében. Vizsgálataink alapján megállapítható, hogy a takarmány magas szeléntartalma az afrikai harcsa termelését döntően nem befolyásolja, a szelén beépülésének köszönhetően funkcionális élelmiszer előállítására alkalmas.

 

A vizsgálatot a BO/462/08/4 számú Bólyai János ösztöndíj támogatásával végeztük.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.