Különböző esszenciális zsírsav tartalmú haltápok hatása a ponty (Cyprinus carpio) növekedési teljesítményére és természetes immunválaszára
Ardó László, Csengeri István, Rónyai András, Jeney Zsigmond és Jeney Galina
Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
Kivonat
A halliszt és a halolaj az akvakultúrában használt haltápok egyik legfontosabb alkotórésze, amely a haltakarmányozás és az emberi táplálkozás szempontjából is fontos többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A halliszt- és halolaj-források azonban korlátozottak, az egyre növekvő haltermelés és ezzel párhuzamosan a növekvő haltáp-igény biztosítására új takarmány-alapanyagokra van szükség. Az Európai Unió által támogatott AQUAMAX projekt célja a haltápokban használt halliszt és a halolaj kiváltása növényi olajokkal.
A HAKI immunológiai kutatócsoportja a projekt keretében egy négy hétig tartó etetési kísérletben vizsgálta háromféle, különböző esszenciális zsírsav tartalmú haltáp hatását a ponty (Cyprinus carpio) növekedési teljesítményére, a természetes immunválasz jellemző paramétereire (fehérvérsejtek respirációs és fagocitáló aktivitása, vérplazma lizozimaktivitása), illetve az Aeromonas hydrophila fertőzéssel szembeni ellenálló-képességre. A kísérleti eredmények azt mutatták, hogy a Camelina (hamis vagy ál-len, Camelina sativa) olajjal kiegészített, de halolajat is tartalmazó haltáp jelentős mértékben növelte a kísérleti halak növekedési teljesítményét és a fertőzéssel szembeni ellenálló-képességét. A csak lenolajat tartalmazó táp a növekedési teljesítményt nem erősítette, a fertőzéssel szembeni ellenálló-képességre pedig negatív hatással volt.
A kísérleti eredmények alapján kijelenthetjük, hogy a haltápokban használt halolaj nem helyettesíthető hatékonyan növényi olajokkal, de kiegészíthető velük. A halolajban lévő hosszú szénláncú omega-3 típusú zsírsavak a ponty természetes immunrendszere működésében is alapvető szerepet játszanak.
Az AquaMax integrált projekt (www.aquamaxip.eu) keretében végzett kutatáshoz az Európai Unió nyújtott támogatást (6 KP; szerződészám: FOOD-CT-2006-16249 Project "AQUAMAX").
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.