Különböző esszenciális zsírsav tartalmú haltápok hatása a ponty (Cyprinus carpio) növekedési teljesítményére és természetes immunválaszára

Ardó László, Csengeri István, Rónyai András, Jeney Zsigmond és Jeney Galina

Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas

Kivonat

A halliszt és a halolaj az akvakultúrában használt haltápok egyik legfontosabb alkotórésze, amely a haltakarmányozás és az emberi táplálkozás szempontjából is fontos többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A halliszt- és halolaj-források azonban korlátozottak, az egyre növekvő haltermelés és ezzel párhuzamosan a növekvő haltáp-igény biztosítására új takarmány-alapanyagokra van szükség. Az Európai Unió által támogatott AQUAMAX projekt célja a haltápokban használt halliszt és a halolaj kiváltása növényi olajokkal.

A HAKI immunológiai kutatócsoportja a projekt keretében egy négy hétig tartó etetési kísérletben vizsgálta háromféle, különböző esszenciális zsírsav tartalmú haltáp hatását a ponty (Cyprinus carpio) növekedési teljesítményére, a természetes immunválasz jellemző paramétereire (fehérvérsejtek respirációs és fagocitáló aktivitása, vérplazma lizozimaktivitása), illetve az Aeromonas hydrophila fertőzéssel szembeni ellenálló-képességre. A kísérleti eredmények azt mutatták, hogy a Camelina (hamis vagy ál-len, Camelina sativa) olajjal kiegészített, de halolajat is tartalmazó haltáp jelentős mértékben növelte a kísérleti halak növekedési teljesítményét és a fertőzéssel szembeni ellenálló-képességét. A csak lenolajat tartalmazó táp a növekedési teljesítményt nem erősítette, a fertőzéssel szembeni ellenálló-képességre pedig negatív hatással volt.

A kísérleti eredmények alapján kijelenthetjük, hogy a haltápokban használt halolaj nem helyettesíthető hatékonyan növényi olajokkal, de kiegészíthető velük. A halolajban lévő hosszú szénláncú omega-3 típusú zsírsavak a ponty természetes immunrendszere működésében is alapvető szerepet játszanak.

 

Az AquaMax integrált projekt (www.aquamaxip.eu) keretében végzett kutatáshoz az Európai Unió nyújtott támogatást (6 KP;  szerződészám: FOOD-CT-2006-16249 Project "AQUAMAX"). 

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.