Különböző esszenciális zsírsav tartalmú haltápok hatása a ponty (Cyprinus carpio) stressztűrő képességére és vakcinálást követő immunválaszára
Ardó László, Jeney Galina és Csengeri István
Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
Kivonat
A halliszt és a halolaj az akvakultúrában használt haltápok egyik legfontosabb alkotórésze, amely a haltakarmányozás és az emberi táplálkozás szempontjából is fontos többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A halliszt- és halolaj-források azonban korlátozottak, az egyre növekvő haltermelés és ezzel párhuzamosan a növekvő haltáp-igény biztosítására új takarmány-alapanyagokra van szükség. Az Európai Unió által támogatott AQUAMAX projekt célja a haltápokban használt halliszt és a halolaj kiváltása növényi olajokkal.
A projekt keretében a HAKI immunológiai kutatócsoportja 2009-ben három különböző haltáp hatását vizsgálta a ponty (Cyprinus carpio) stressztűrő képességére és az Aeromonas hydrophila baktérium elleni vakcinálást követő természetes és specifikus immunválaszára. A három táp közül az elsőben a halolajat lenolajjal helyettesítettük, a második táp a halolaj mellett hamis len (Camelina sativa) olajat is tartalmazott, a harmadik táp kontrollként szolgált. A hidegsokkot követően megemelkedett két fontos stresszparaméter, a vérplazma kortizol- és glükózszintje, de a három kísérleti csoport között nem volt szignifikáns különbség. A vakcinálást követően a vérplazma összfehérjeszintje szignifikáns mértékben magasabb volt a halolajat és Camelina olajat tartalmazó táppal etetett csoportban, mint a másik kettőben. A fehérvérsejtek fagocitáló aktivitása pedig lényegesen alacsonyabb volt a csak lenolajat tartalmazó táppal kezelt csoportban.
A kísérleti eredmények alapján kijelenthetjük, hogy a haltápokban használt halolaj nem helyettesíthető hatékonyan növényi olajokkal, de kiegészíthető velük. A halolajban lévő hosszú szénláncú omega-3 típusú zsírsavak a ponty természetes immunrendszerének működésében is alapvető szerepet játszanak.
Az AquaMax integrált projekt (www.aquamaxip.eu) keretében végzett kutatáshoz az Európai Unió nyújtott támogatást (6 KP; szerződésszám: FOOD-CT-2006-16249 Project "AQUAMAX").
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.