A HALLISZT KIVÁLTÁS LEHETŐSÉGEINEK VIZSGÁLATA SZÜRKE HARCSA (SILURUS GLANIS) TAVI NEVELÉSE SORÁN
Nagy Zoltán1,2*, Hancz Csaba2, Havasi Máté3, Pál László3, Gál Dénes1
1NAIK Halászati Kutatóintézet, Szarvas
2Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar, Kaposvár
3Pannon Egyetem Georgikon Kar, Keszthely
Kivonat
A tavi szürke harcsa (Silurus glanis) termelésben elsősorban más fajokra (főként pisztráng) kifejlesztett tápok etetése terjedt el, ami jelentősen megnöveli a harcsatermelés költségét. A vizsgálataink célja volt, hogy a tavi körülmények között, a hallisztnél olcsóbb alapanyagokat tartalmazó harcsatápokat hatását vizsgáljuk a szürke harcsa növekedési sebességére és takarmányértékesítésére.
Egy 13 hetes etetési kísérletben 2m átmérőjű 18 zárt, műanyag falú limnokorallban háromszoros ismétlésben szürke harcsával hat különböző tápot etettünk: húslisztet (HU), hallisztet (HA), kukoricás (K), búzás (B), búzás Axtra XB xilanáz és beta-glükanáz enzim kiegészítéssel (BA), búzás Belfeed B 1100 MP xilanáz enzim kiegészítéssel (BB). Az etetett tápok fehérje és energiatartalma azonos volt. A kísérleti állomány induló átlagos testtömege 73g volt, a halak növekedésével a napi takarmányadag fokozatosan emelkedett az induló 8g/naq-ról 54g/nap-ra, ugyanakkor a naponta kijuttatott takarmány mennyisége minden limnokorall esetében azonos volt. A kísérlet során feletetett takarmány összesen 2390g limnokorall-1 volt. A felhasznált takarmányok átlagosan 89,5% száraz anyag tartalommal, és 35% nyers fehérje tartalommal rendelkeztek. Kéthetente minden vízmintát vettünk minden limnokorallból és meghatároztuk a fő vízkémiai paramétereket.
A kísérlet során a halak 253,2g átlagos egyedi testtömeg-gyarapodást értek el. A kijuttatott takarmány-mennyiségből számolt takarmányértékesítő-képesség (FCR) (1,13g/g), és növekedési erély (SGR) (1,71%) a HA kezelés esetében voltak a legmagasabbak, majd a HU (1,31g/g; 1,65%), K (1,46g/g; 1,66%), B (1,53g/g; 1,52%), BA (1,56g/g, 1,45%) és végül BB (1,61g/g; 1,41%). A kezelések között az FCR, és az SGR értékek esetében nem tudtunk szignifikáns különbséget kimutatni. A vízminták vizsgálatánál az NH4-N (TAN) értékeknél a BB és a HU kezelések között találtunk szignifikáns (p<0,05) különbséget. A főbb vízminőségi paramétereket az 1. táblázat mutatja. A kijuttatott takarmány és a vízminőség kapcsolatának vizsgálata során megállapítható. hogy mindegyik kezelésnél csupán a kísérlet időtartamának utolsó harmadában emelkedtek meg a különböző paraméterek, amikor az induló 0,14gN/m2/nap tápanyag-terhelés meghaladta a 0,96gN/m2/nap mennyiséget.
Vízminőségi paraméterek.
TAN | TIN3 | TON4 | TN5 | TP6 | |
mg dm3-1 | mg dm3-1 | mg dm3-1 | mg dm3-1 | mg dm3-1 | |
B | 0,251±0,111 | 0,374±0,202 | 0,49±0,69 | 0,696±0,966 | 0,228±0,123 |
BA | 0,178±0,106 | 0,267±0,161 | 0,321±0,586 | 0,358±0,646 | 0,157±0,06 |
BB | 0,283±0,389 | 0,434±0,546 | 0,468±0,642 | 0,739±1,12 | 0,172±0,09 |
HU | 0,284±0,166 | 0,402±0,264 | 0,527±0,695 | 0,765±0,925 | 0,181±0,08 |
K | 0,472±0,627 | 0,588±0,724 | 1,07±1,24 | 1,55±1,85 | 0,3290,284 |
HA | 0,618±0,762 | 0,724±0,846 | 0,745±0,88 | 1,34±1,63 | 0,205±0,09 |
3: teljes szervetlen nitrogén, 4: teljes szerves nitrogén, 5: összes nitrogén, 6: összes foszfor
Az előzetes várakozásoknak megfelelően a HA kezelésnél kaptuk a legjobb FCR és SGR értékeket. Ettől egy kissé elmaradva a HU kezelés következett, ami jó alternatívát jelenthet a halliszt kiváltására a halak takarmányázásában, mivel a PAP (processed animal protein) használata a haltakarmányokban a 2013-as évtől engedélyezett az Európai Unióban. A növényi fehérjék esetében ezek az értékek jóval rosszabbak voltak. Másfajta enzim-kiegészítéssel az eredmények esetleg javíthatóak. A HA kezelésnél a magas TAN értékek összefüggésben lehetnek a takarmány emészthetőségével. A kísérlet utolsó harmadában megemelkedett vízminőségi paramétereket a folyamatosan emelkedő takrmány-terhelés miatt következtek be, azonban a különböző fehérjeforrást tartalmazó takarmányok nagymértékben nem befolyásolták a limnokorallokban a víz minőségét.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.