Haladó Kutatási Kezdeményezés a Táplálkozásért és az Akvakultúráért (EU_Bonus_12-1-2013-006)
A munkaterv év szerinti bontásban
2013
1. részfeladat: Anyagcsere és különböző betegségek jelzésére használható biomarkerek meghatározása és alkalmazása.
14C-el jelzett linolénsav bevitele intraperitoneális injekcióval vagy szondatáplálással eltérő lenolaj tartalmú táppal etetett (0,5- 1,5- 4,5 %) ponty ivadékok esetében. A linolénsav metabolizmusa során keletkező termékek elválasztására radio-gázkromatográfiás módszert alkalmazunk. A kísérlet során a hal kilégzésekor összegyűjtött CO2 14C koncentrációját folyadék-szcintillációs berendezésen határozzuk meg.
Mintavételek:
- 6 hetes etetési kísérlet során növekedési paraméterek meghatározása
- izotóppal jelzett takarmány bejuttatása során egész halminták zsírsav tartalmának, foszfolipidek, trigliceridek zsírsav profiljának meghatározása.
2. részfeladat: Újszerű módszerek kidolgozása és alkalmazása a hallárva nevelésben.
Pontylárva nevelése vitaminnal dúsított artémiával. Dúsításhoz különböző algakészítményeket és emulziókat használunk, az artémia bioenkapszulációs képességének figyelembevételével. A lárvanevelés 2 héten keresztül folytatjuk, majd átszoktatjuk vitaminnal dúsított száraz takarmányra.
Mintavételek:
- a dúsulás mértékének meghatározása HPLC mérés segítségével
- lárvák megmaradásának, növekedési mutatóinak értékelése
3. részfeladat: Anyahalak takarmányozásának hatása az ikratermelésre és a lárvák túlélési képességére.
A ponty anyajelöltek takarmányozásával kezdődő életciklus nevelési kísérletben három csoportot állítottunk be, melyhez a következő takarmányozási eljárást használtuk.
- CT kontroll csoport: természetes táplálék + kiegészítő gabona;
- F kísérleti csoport: természetes táplálék + mérsékelt halolaj/halliszt tartalmazó táp;
- V kísérleti csoport: természetes táplálék + növényi olaj/növényi fehérje tartalmú halliszt mentes táp.
Az anyajelöltek nevelése 4 hónapon keresztül történik, majd mesterségesen szaporítunk. Szaporítás után a kikelt lárvákat kihelyezzük az előnevelő tavakba (lárvanevelés 2 mg -1 g) és természetes táplálékkal etetjük. Az ivadékneveléshez (1 g - 150 g) a korábban felsorolt, három különböző összetételű takarmányt juttatjuk ki a három x két kísérleti tóba.
Mintavételek:
- Takarmányminta a kísérlet indításakor – beltartalom, zsírsav összetétel vizsgálathoz
- Gonádminta szövettani és zsírsavprofil vizsgálatokhoz
- Vér, kopoltyú és májminta génexpressziós vizsgálatokhoz a vitallogenézis, valamint a zsírsav metabolizmus és antioxidáns rendszer tanulmányozásához.
Mintavételek
- Takarmány- és plankton minta a kísérletek indításakor zsírsav összetétel vizsgálathoz
- gonado-szomatikus indexek meghatározása
- gonádminta zsírsav profil meghatározáshoz
- lárvaminta testösszetétel, zsírsav és kondíciós faktor meghatározáshoz
- ivadékminta testösszetétel, zsírsav és kondíciós faktor meghatározáshoz
2014
4. részfeladat: Pontyivadékok és előnevelt halak ellenálló képességének vizsgálata, valamint zsírsav metabolizmus tanulmányozása
Az pontyivadékok utónevelése az anyákhoz hasonló összetételű takarmányokkal történik 2 párhuzamos tóban. Az összetett takarmányokat az ivadék fehérje igényéhez állítjuk. A szezon végén telelőbe kerülnek csoportonként elkülönítve. Tavasszal a pontyivadékokat a nevelő tavakba helyezzük, ahol folytatódik a célzott takarmányozás az előző évben alkalmazott módon egészen lehalászásig.
Mintavételek
- Takarmány- és plankton minta, egész test halminta a kísérletek indításakor beltartalmi és zsírsav profil vizsgálatokra
- vörös és fehér izom, kopoltyú és máj minták begyűjtése zsírsavelemzésre, tavasszal, szezon közepén és ősszel
- ponty ivadékokból begyűjtött vérminta RNA elemzése high-throughput nanocapillary QRT-PCR technika alkalmazásával. A génexpressziós vizsgálatok a zsírsav anyagcsere és az antioxidáns rendszer tanulmányozásához szükségesek
50/100/150 g tömegű ivadékokkal Aeromonas hydrophila baktériummal történő fertőzéses kísérletek beállítása, a betegséggel szembeni ellenálló-képesség vizsgálata. A természetes immunválasz jellemzőinek és az immunválaszhoz kötött gének kifejeződésének vizsgálata.
Mintavételek: vérből (immunválasz) és fejveséből (génkifejeződés
2015 - 2016
5. részfeladat: Növényi alapanyagok haltakarmányba történő beépítésének hosszú távú hatásai a ponty növekedésére, anyagcsere folyamataira és halhús minőségre.
Növendék halak nevelése piaci méretig (2-3 kg), majd anyajelöltek kiválasztása és nevelése (5-6 kg) a kísérleti tápokkal.
Mintavételek
- Takarmány- és plankton minta a kísérletek indításakor
- filéminták testösszetétel vizsgálatra tavasszal és ősszel
- filéminta piaci méretű halból (1,5 kg) filézési hozam, testösszetétel, antioxidáns vitaminok és tioabarbitursav (TBA) meghatározása céljából. Továbbá fehér és vörös izomminta begyűjtése a halhús frissességének és fiziko-kémiai tulajdonságainak vizsgálatára.
- filéminta piaci méretű halból (1,5-2 kg) a környezeti szennyező anyagok akkumulációjának vizsgálatára (pl. nehézfémek, peszticidek, gyógyszermaradványok stb)
- szaporításkor során reprodukciós paraméterek meghatározása, gonád mintavétel hisztológia elemzésre, gonado-szomatikus indexek meghatározásra, zsírsav profil meghatározásra.
- vér- és kopoltyúminta génexpressziós vizsgálatokhoz, az RNA elemzése high-throughput nanocapillary QRT-PCR technika alkalmazásával. A génexpressziós vizsgálatok a zsírsav anyagcsere és az antioxidáns rendszer tanulmányozásához szükségesek.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.