Haladó Kutatási Kezdeményezés a Táplálkozásért és az Akvakultúráért (EU_Bonus_12-1-2013-006)

A munkaterv év szerinti bontásban

2013

1. részfeladat: Anyagcsere és különböző betegségek jelzésére használható biomarkerek meghatározása és alkalmazása.

14C-el jelzett linolénsav bevitele intraperitoneális injekcióval vagy szondatáplálással eltérő lenolaj tartalmú táppal etetett (0,5- 1,5- 4,5 %) ponty ivadékok esetében. A linolénsav metabolizmusa során keletkező termékek elválasztására radio-gázkromatográfiás módszert alkalmazunk. A kísérlet során a hal kilégzésekor összegyűjtött CO2 14C koncentrációját folyadék-szcintillációs berendezésen határozzuk meg.

Mintavételek:

 • 6 hetes etetési kísérlet során növekedési paraméterek meghatározása
 • izotóppal jelzett takarmány bejuttatása során egész halminták zsírsav tartalmának, foszfolipidek, trigliceridek zsírsav profiljának meghatározása. 

 

2. részfeladat: Újszerű módszerek kidolgozása és alkalmazása a hallárva nevelésben.

Pontylárva nevelése vitaminnal dúsított artémiával. Dúsításhoz különböző algakészítményeket és emulziókat használunk, az artémia bioenkapszulációs képességének figyelembevételével. A lárvanevelés 2 héten keresztül folytatjuk, majd átszoktatjuk vitaminnal dúsított száraz takarmányra. 

Mintavételek:

 • a dúsulás mértékének meghatározása HPLC mérés segítségével 
 • lárvák megmaradásának, növekedési mutatóinak értékelése 

 

3. részfeladat: Anyahalak takarmányozásának hatása az ikratermelésre és a lárvák túlélési képességére. 

A ponty anyajelöltek takarmányozásával kezdődő életciklus nevelési kísérletben három csoportot állítottunk be, melyhez a következő takarmányozási eljárást használtuk. 

 1. CT kontroll csoport: természetes táplálék + kiegészítő gabona; 
 2. F kísérleti csoport: természetes táplálék + mérsékelt halolaj/halliszt tartalmazó táp;
 3. V kísérleti csoport: természetes táplálék + növényi olaj/növényi fehérje tartalmú halliszt mentes táp.

Az anyajelöltek nevelése 4 hónapon keresztül történik, majd mesterségesen szaporítunk. Szaporítás után a kikelt lárvákat kihelyezzük az előnevelő tavakba (lárvanevelés 2 mg -1 g) és természetes táplálékkal etetjük. Az ivadékneveléshez (1 g - 150 g) a korábban felsorolt, három különböző összetételű takarmányt juttatjuk ki a három x két kísérleti tóba.

Mintavételek:

 • Takarmányminta a kísérlet indításakor – beltartalom, zsírsav összetétel vizsgálathoz
 • Gonádminta szövettani és zsírsavprofil vizsgálatokhoz
 • Vér, kopoltyú és májminta génexpressziós vizsgálatokhoz a vitallogenézis, valamint a zsírsav metabolizmus és antioxidáns rendszer tanulmányozásához. 

Mintavételek 

 • Takarmány- és plankton minta a kísérletek indításakor zsírsav összetétel vizsgálathoz
 • gonado-szomatikus indexek meghatározása
 • gonádminta zsírsav profil meghatározáshoz
 • lárvaminta testösszetétel, zsírsav és kondíciós faktor meghatározáshoz
 • ivadékminta testösszetétel, zsírsav és kondíciós faktor meghatározáshoz

 

2014

4. részfeladat: Pontyivadékok és előnevelt halak ellenálló képességének vizsgálata, valamint zsírsav metabolizmus tanulmányozása

Az pontyivadékok utónevelése az anyákhoz hasonló összetételű takarmányokkal történik 2 párhuzamos tóban. Az összetett takarmányokat az ivadék fehérje igényéhez állítjuk. A szezon végén telelőbe kerülnek csoportonként elkülönítve. Tavasszal a pontyivadékokat a nevelő tavakba helyezzük, ahol folytatódik a célzott takarmányozás az előző évben alkalmazott módon egészen lehalászásig. 

Mintavételek

 • Takarmány- és plankton minta, egész test halminta a kísérletek indításakor beltartalmi és zsírsav profil vizsgálatokra
 • vörös és fehér izom, kopoltyú és máj minták begyűjtése zsírsavelemzésre, tavasszal, szezon közepén és ősszel
 • ponty ivadékokból begyűjtött vérminta RNA elemzése high-throughput nanocapillary QRT-PCR technika alkalmazásával. A génexpressziós vizsgálatok a zsírsav anyagcsere és az antioxidáns rendszer tanulmányozásához szükségesek

50/100/150 g tömegű ivadékokkal Aeromonas hydrophila baktériummal történő fertőzéses kísérletek beállítása, a betegséggel szembeni ellenálló-képesség vizsgálata. A természetes immunválasz jellemzőinek és az immunválaszhoz kötött gének kifejeződésének vizsgálata. 

Mintavételek: vérből (immunválasz) és fejveséből (génkifejeződés 

 

2015 - 2016

5. részfeladat: Növényi alapanyagok haltakarmányba történő beépítésének hosszú távú hatásai a ponty növekedésére, anyagcsere folyamataira és halhús minőségre.

Növendék halak nevelése piaci méretig (2-3 kg), majd anyajelöltek kiválasztása és nevelése (5-6 kg) a kísérleti tápokkal.

Mintavételek 

 • Takarmány- és plankton minta a kísérletek indításakor
 • filéminták testösszetétel vizsgálatra tavasszal és ősszel
 • filéminta piaci méretű halból (1,5 kg) filézési hozam, testösszetétel, antioxidáns vitaminok és tioabarbitursav (TBA) meghatározása céljából. Továbbá fehér és vörös izomminta begyűjtése a halhús frissességének és fiziko-kémiai tulajdonságainak vizsgálatára.
 • filéminta piaci méretű halból (1,5-2 kg) a környezeti szennyező anyagok akkumulációjának vizsgálatára (pl. nehézfémek, peszticidek, gyógyszermaradványok stb) 
 • szaporításkor során reprodukciós paraméterek meghatározása, gonád mintavétel hisztológia elemzésre, gonado-szomatikus indexek meghatározásra, zsírsav profil meghatározásra.
 • vér- és kopoltyúminta génexpressziós vizsgálatokhoz, az RNA elemzése high-throughput nanocapillary QRT-PCR technika alkalmazásával. A génexpressziós vizsgálatok a zsírsav anyagcsere és az antioxidáns rendszer tanulmányozásához szükségesek.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.