Új lehetőség a nyálkaspórások szöveti lokációjának megállapítására keresztbe metszett kopoltyúkon

Molnár Kálmán, Varga Ádám, Székely Csaba

MTA ATK Állatorvos-tudományi Intézet, Halkórtan és Parazitológia Témacsoport

Kivonat

A nyálkaspórások nagy többsége változó méretű cisztákban, plazmódiumokban fejleszti ki spóráit, az ún. myxospórákat.  Ezek a plazmódiumok igen gyakran a kopoltyúban alakulnak ki. A leggyakrabban előforduló intra- és interlamellaris, kis cisztákban történő fejlődés helye a kopoltyúlemezek hosszirányú metszésével könnyen tisztázható, azonban a lemezekben növekvő nagyméretű, 2-10 mm hosszú plazmódiumokat illetően általában csak bizonytalan adatok kerültek publikálásra. A szerzők nagy része, köztük mi is úgy véltük, hogy azok a kopoltyúlemezek vérereiben alakulnak ki. Újabb vizsgálataink arra utalnak, hogy ezek a vérerek mellett az erek adventitiájában is kifejlődnek, s tézisünket a lemezek, és a bennük lévő plazmódiumok keresztirányú metszésével igazoljuk.

Három balatoni halfaj (bodorka, ponty, csuka) három ismert parazitájának, (Myxobolus rutili, M. dispar, Henneguya psorospermica) szövettani lokációját tanulmányoztuk. Ezek korábban vérerekben fejlődő fajokként voltak ismertek.

A lemezek keresztmetszetben végzett szövettani vizsgálata igazolta, hogy a M. rutili plazmódiumai az artéria branchialis afferens közelében abban a tömött-rostos kötőszövetben indultak fejlődésnek, mely a vérereket és a porcos lemezsugarat borítja. Később a növekvő ciszta a lemez nagy részét kitöltötte, és körülvette a lemezporcot, azonban az artériában folyó vér szabad áramlását nem befolyásolta. A M. dispar plazmódiumai ugyancsak az arteria b. afferens adventitiájában indultak fejlődésnek, azonban a plazmódiumok a lemezek belső szélei mentén helyezkedtek el. A Henneguya psorospermica esetében ugyancsak kötőszöveti lokációt regisztráltunk, azonban a plazmódiumok helyeződését az arteria b. efferens és a lemezek külső széle között regisztráltuk.

 

Támogatás: GINOP 2.3.2 – 15 – 2016 – 00004 „A balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozása” című projekt.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.