A HARCSABAJUSZ KÜLÖNÖS ELVÁLTOZÁSA

Sellyei Boglárka1, Demeter Krisztián2, Szentgyörgyvölgyi Ákos2, Varga Zsuzsanna1, Borzák Réka1, Doszpoly Andor1, Molnár Kálmán1, Székely Csaba1

1MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Állatorvos-tudományi Intézet, Budapest
2Dalmand Zrt.

Kivonat

A fejen, általában az ajkak környékén található bajusz számos tengeri és édesvízi halfaj jellegzetes ismertető jegye. A bajuszszálak tulajdonképpen speciális tapintó és íz-érzékelő funkcióval rendelkező érzékszervek, melyek elhelyezkedése, száma és mérete fajonként jelentősen változik.

Szerkezetük alapvetően egységes, külsejüket nyálkasejtekben és ízlelőbimbókban gazdag hám fedi, a belső merevítést porcos váz szolgálja. Önálló vér- és idegellátással, valamint a többirányú mozgást biztosító izomzattal rendelkeznek.

Segítségükkel a táplálék felkutatása a sötét vizekben is eredményes.
A legtöbb bajusszal rendelkező halfaj táplálékát főként az aljzaton keresi, mint a harcsa, a ponty, a tok-, vagy márna-félék, illetve egyes cápa fajok.

Az európai harcsa (Silurus glanis) rendkívül falánk ragadozó, főként szürkületkor és éjszaka rabol, melynek sikerét a felső ajakon, a szájszeglet közelében 2 hosszú, alul 4 rövidebb bajuszszál biztosítja.

Az általunk részletesen megvizsgált esetben, a telelőben történt őszi ellenőrző halászat során számos egyed került elő, melyeknek több bajuszszálán (mandibuláris és maxilláris egyaránt) szöveti erózió volt megfigyelhető. A halak, eltekintve a bajusz-hiánytól, mind a külső, mind a belső vizsgálat során egészségesnek tűntek.

A kóroktani vizsgálatok paraziták jelenlétét nem mutatták. A mikrobiológiai vizsgálat során néhány, főként Aeromonas faj kitenyészthető volt. A virológiai vizsgálatokban vírust nem sikerült izolálni.

A halbajusz struktúráját számos halfajban már korábban vizsgálták, de az európai harcsa esetében ez kevéssé ismert. Kórszövettani vizsgálataink az esettel kapcsolatban e hiányosságot próbálták enyhíteni, bár jellemző strukturális elváltozásokat e téren sem tudtunk kimutatni. Így továbbra is vizsgálandó rejtély maradt előttünk az eset.

Mindazonáltal az eset pozitív hozadéka, melyet saját megfigyeléseink is alátámasztanak, hogy számos más halfajhoz hasonlóan, a sérülést követően az európai harcsa bajuszszálai is képesek a regenerálódásra.

 

A munka a GINOP-2.3.2-15-2016-00025 (GOODFISH) által finanszírozott kutatási projekt anyagi támogatásával valósult meg.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.