A BIHARUGRAI-HALASTAVAK ÖKOSZISZTÉMA SZOLGÁLTATÁSAINAK ÉRTÉKELÉSE TÁRSADALOMKUTATÁSI MÓDSZERREL

Tóth Fruzsina1, Kelemen Eszter2,3, Jancsovszka Paulina1, Kerepeczki Éva4

1Szent István Egyetem, Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet, Gödöllő
2Budapesti Corvinus Egyetem, Budapest
3Environmental Social Science Research Group (ESSRG), Budapest
4NAIK Halászati Kutatóintézet, Szarvas

Kivonat

A mesterséges halastavak szerepe kiemelkedő az életminőség, a jóllét és a gazdaság működésének fenntartása szempontjából, ugyanis számos ökoszisztéma szolgáltatást nyújtanak a társadalom számára, mint például az étkezési hal, a vadvilág számára táplálékszerző és fészkelő helyek fenntartása, a vízvisszatartás, belvízkárok csökkentése, a szennyező anyagok koncentrációjának csökkentése, rekreációs lehetőségek biztosítása.

A Biharugrai-halastavak ökoszisztéma szolgáltatásainak számbavételére és szociokulturális értékelésére a NAIK HAKI AquaSpace Horizont 2020 projektjének keretében került sor. A szociokulturális értékelés során 2016 márciusában 70 db, fotótablóval kiegészített kérdőívet kérdeztünk le a halastavakat érintő öt településen (Körösnagyharsány, Biharugra, Zsadány, Mezőgyán, Geszt). A megkérdezettek a tavak ökoszisztéma szolgáltatásait 1-5-ig terjedő skálán (egyáltalán nem fontos - nagyon fontos) értékelhették, valamint választásaikat indoklással támaszthatták alá. A tavak élőhely szolgáltatását a válaszadók nemtől, kortól, iskolai végzettségtől és lakhelytől függetlenül maximálisra értékelték, tisztában voltak a halastavak természeti értékével, a térség fejlődésének alapjaként tekintenek rá. A gyermekek természetszeretetének kialakításához nélkülözhetetlennek tartották a környezeti nevelésszolgáltatást. Továbbá nagy jelentőséggel bír a hal előállítása a tavakon, mert friss halat, illetve állandó vagy időszakos munkahelyet biztosít a környéken élők számára.

A halastavakhoz kötődő ökoszisztéma szolgáltatások helyi jelentőségének jobb megismerése további vizsgálatokat igényel. A térség fejlődésének szempontjából olyan fejlesztések előmozdítása szükséges, amelyek lehetővé teszik az ökoszisztéma javak és szolgáltatások fenntartását és kíméletes hasznosítását a környéken élők jóllétének megőrzése és növelése érdekében.

 

Jelen munka az Európai Unió H2020 Aquaspace projektjének (No: 633476) támogatásával valósulhatott meg.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.