MEGFIGYELÉSEK A LÁPI PÓC ÍVÓHELY VÁLASZTÁSÁRÓL

Müller Tamás1, Részler Lajos1, Tatár Sándor2, Várkonyi Levente1, Urbányi Béla1, Müllerné Trenovszki Magdolna1

1Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület, Veresegyház

Kivonat

Szadáról származó (2. sz. Pócos tó) lápi pócokkal végeztünk szaporodás etológiai megfigyelést. Egy 2 m2-es alapterületű kádban 6 tálcára felépített (Ø=291 mm) ívóhelyet kínáltunk fel ívás előtt álló feltelepített 3 póc ikrásnak és 10 tejesnek 3-3 ismétlésben véletlenszerű elrendezéssel: homok (EURO-PET, 1-2 mm), kavics (EURO-PET, 0,3- 0,6 mm), növény utánzat (zöld Raschel-háló, a fertőzések elkerülése miatt), homok+növény utánzat, kavics+növény utánzat, valamint a szabad kád aljzat. A betelepített 3 ikrás mindegyike egy-egy tejessel párba állt és a kavics+növényutánzat aljzatot választották, két pár le is ívott rá. Ez meglepő eredmény, mert a lápi póc élőhelyére egyáltalán nem jellemző ez az ívási aljzat. A fészkeket ikrások őrizték. Az összegyűjtött ikrákat keltető edényekben ellenőrzött körülmények között inkubáltuk, az utódokat jelenleg is neveljük.

A megfigyelések alapján kavics+növény utánzat aljzatú mobil ívató fészkeket építettünk, amelyeket a későbbiekben természetes lápi póc élőhelyeken is ki fogjuk próbálni. Sikeres alkalmazás esetén nem lesz szükség az anyahalak befogására a szaporításokhoz, hanem gyűjtött termékeny ikrák egy részének elvételével tudunk ex situ védelmi munkákat folytatni.

Legfontosabb célunk, hogy a lápi póc természetes állományainak fennmaradását elősegítsük, melyhez szaporításra és új élőhelyek kialakítására (mint későbbi telepítési donorterületekre) egyaránt szükség van. A monitoringot és a telepítéseket a továbbiakban folytatjuk.

 

A munka a Vidékfejlesztési Minisztérium 2013-as Zöld Forrás Programjának támogatásával, a "Lápi élőhely-fejlesztési mintaprogram” (PTKF/1328/2013) keretében, valamint az MTA Bolyai János Kutatói Ösztöndíj (BO/00054/12/4) támogatásával valósult meg.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.