A SÜGÉR, AZ EURÓPAI AKVAKULTÚRA ÍGÉRETES FAJA

Lengyel Szvetlana

Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézet (NAIK HAKI), Szarvas

Kivonat

A csapósügér (Perca fluviatilis) Európa egyik legelterjedtebb édesvízi ragadozó halfaja. Általánosan elterjedt fajként mindig is kedvelt horgászhal volt, de az utóbbi években az akvakultúra részéről is érdekődés mutatkozik iránta.

A sügér húsa ízletes, kiváló minőségű és mellékíz nélküli, aminek köszönhetően filéjét ugyanolyan nagyra értékelik, mint a fehérhúsú tengeri halakét. Emiatt a sügér iránti kereslet folyamatosan növekszik, és jelentősen meghaladja a pillanatnyi piaci kínálatot (Fontaine, 2004; Watson, 2008). A FAO adatai szerint az utóbbi tíz évben az európai sügértermelés csak csekély mértékben növekedett, és 2012-ben mindössze 21528 tonnát tett ki. Ez elsősorban a természetesvízi állományok antropogén hatásokra (élő- és ívóhelyek tönkretétele, vízszennyezés, orvhalászat) visszavezethető csökkenésével magyarázható. Különös keresletnek örvend a sügér Franciaországban, Olaszországban, Svájcban, valamint a Benelux-államokban és Skandináviában.

A közép-és kelet-európai piacokon szintén jó a sügérből készült termékek (filé, füstölt hal) megítélése. Ebben a régióban a sügért hagyományosan halastavakban nevelik kiegészítő fajként, és bár az utóbbi évtized kutatásai jelentősen kiszélesítették a sügér intenzív körülmények között történő nevelésének lehetőségeit, a halgazdaságok többsége még mindig nem tekinti a sügért értékes fajnak.

A tengerrel nem rendelkező európai országok, köztük Magyarország, számára a sügér megfelelő alternatívája lehet a drága importált tengeri halaknak. Jó alkalmazkodóképességének köszönhetően a sügér sikerrel nevelhető akár medencékben, akár ketrecekben vagy halastavakban. A modern technológiák és a speciálisan a sügérfélék számára kidolgozott kereskedelmi granulált tápok alkalmazásával a sügér 1,5 év alatt elérheti a 150-250 grammos piaci méretet (Melard et al., 2003).

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.