Az ökológiai szemléletű halászat tapasztalatai a Balatonon

Füstös Gábor, Héri János, Turcsányi Béla

Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., 8600 Siófok, Horgony u. 1.

Kivonat

Napjainkban, amikor új halgazdálkodási törvény készül, különös jelentőséggel bír a halászat helyzete, megítélése. Horgászkörökből az utóbbi időben több támadás is érte a természetesvízi halászatot, egyesek egyenesen a halászat teljes megszüntetését javasolják. Érdemes végiggondolni, mit is jelent a magyarság számára a halászat, mi a szerepe a halállomány fenntartásában a halászatnak, és miért is kell halászni továbbra is a természetes vizeinken.

Elismerve a horgászat minden szépségét, erényét és előnyét, be kell látnunk, hogy csupán horgászeszközökkel (horgászattal) lehetetlen a halgazdálkodás minden feladatát megoldani. Mivel a horgászat szelektív (elsősorban kapitális, méretkorlátozással védett halakra irányul) nehezen megvalósítható az ép korosztály-piramis. Mivel a horgászok többsége szinte kizárólag pontyra horgászik, könnyen felborulhat az egészséges fajösszetétel. A horgászra nézve a horgászat kontraszelektív (a könnyen megfogható egyedeket gyorsan kifogja, és ezzel kiemeli a számára kedvező tulajdonságukat a halállomány génkészletéből), és így látens halállományokat hoz létre. Nem képes kihasználni a teljes vízfelületet. És ami a legfontosabb nem tudja elvégezni a busa szelekcióját. Ezek olyan halgazdálkodási feladatok, amelyeket a halászatnak kell elvégeznie, éppen a horgászat érdekében.

Nem mindegy természetesen, hogy hogyan, milyen szemlélettel, és milyen céllal halászunk. Eddigi ismereteink szerint természetes vizeinken a halászatot két nagy csoportra oszthattuk, a rekreációs (kisszerszámos) halászatra, valamint a gazdasági céllal folytatott termelő halászatra. A leendő halgazdálkodási törvény szövegezése is ezt a két kategóriát ismeri. Ezzel egy időben a Balatonon az elmúlt években új halászati szemlélet alakult ki, és új cél fogalmazódott meg. 2009 óta a halászat elsődleges célja nem a haltermelés, az áruhal kifogása, hanem a tó jelenlegi ökológiai állapotának a fenntartása, az idegenhonos halfajok szelekciója, a horgászat állománytorzító hatásának csökkentése, azaz okszerű gazdálkodás a halállománnyal, fenntartva, és a tó ökológiai sajátosságait valamint a horgászok igényeit egyaránt figyelembe véve, fejlesztve azt.

A Balatonon szerzett tapasztalatok alapján úgy látjuk, hogy a horgászok jelentős része elfogadja, megérti és talán támogatná is az ökológiai szemléletű halgazdálkodáshoz tartozó szelekciót előtérbe helyező halászatot. Ennek természetesen vannak feltételei, a nyilvánosság és az átláthatóság, melyeknek a balatoni halgazdálkodás teljes mértékben igyekszik eleget tenni.

Van tehát harmadik út, évek óta létezik az ökológiai szemléletű halászat, nincs már más dolgunk, csak nevén nevezni és a Balaton példájából kiindulva elterjeszteni az egész országban.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.