A hagyományos planktonszelekció módszerének aktuális kérdései és továbbfejlesztésének lehetőségei

Boltizár Ottó, Csenki Zsolt, Hegyi Árpád, Horváth László

Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő

Kivonat

A tógazdaságok ivadék előnevelő tavaiban végzett plankton szelekció célja a ragadozó, és a kihelyezett hallárvák számára táplálék konkurens kisrákok ideiglenes eltávolítása. Ezt az ivadékok számára kedvező ragadozómentes, táplálékban bő környezetet, több évtizeden keresztül foszforsav-észter hatóanyagú inszekticid kezelésekkel (1-1,5 ppm koncentráció) lehetett biztosítani. Egy 2007-ben hatályba lépett Európai Uniós határozat (2007/387/EK) azonban megtiltotta a foszforsav észter hatóanyagú rovarirtó szerek többségének mezőgazdasági célú felhasználását.

Folyamatban lévő vizsgálataink célja, az Európai Unió által jelenleg, engedélyezett hatóanyagok (főként természetes eredetű készítmények) tesztelése, plankton szelekciós célokra történő alkalmasságuk vizsgálata a gazdaságosság kereteit figyelembe véve.

A foszforsav észterek közül jelenleg a klórpirifosz-metil hatóanyagú készítmények használata engedélyezett. A vegyszert laboratóriumi, illetve a félüzemi kísérletek során hígítási sorozatban teszteltük (0,0625 – 2 ppm). Megállapítottuk, hogy a hatóanyag Copepoda planktonra (Cyclops ssp.) letális koncentrációja 0,25 ppm (LC100 = 0,25 ppm), lebomlási ideje pedig kevesebb, mint 48 óra, szemben az 1 ppm koncentrációjú oldat 96 órás hatástartamával.

Egy másik kísérletsorozatban a kristályos szerkezetű, de vízben jól oldódó ezüst- nitrátot (AgNO3) teszteltük 0,03625 – 1 ppm közötti hígítási sorozatban. Ebben az esetben a letális koncentráció 0,0625 ppm (LC100 = 0,0625 ppm) volt, a hatásának megszűnése, pedig kevesebb, mint 24 óra.

Vizsgálataink részét képezte az Azadiracta Indica nevű trópusi fa leveléből nyert olaj (Neem olaj) toxikus hatásának a vizsgálata is. A kivonatot 1 – 50 ppm közötti hígítási sorozatban teszteltük. A kivonat letális koncentrációja 18 ppm (LC100 = 18 ppm) volt. Egy Copepoda – hallárva tesztrendszerű kísérlet során azt is megállapítottuk, hogy a Neem olaj 1 és 15 ppm közötti tartományban kismértékben csökkenti a Copepodák ragadozási aktivitását, de szignifikáns különbség nem volt kimutatható.

A kísérletekből megállapítható volt, hogy az engedélyezett foszforsav-észter hatóanyagból a 0,25 ppm koncentrációjú oldat már elegendő a ragadozó Copepoda plankton elpusztításához. Ennek az alacsonyabb koncentrációnak a toxicitása a Copepodákra nézve két napra csökkent. Az ezüst nitrát is alkalmas vegyszer lehet, bár nem lehet kizárni a toxikus ezüst ion felhalmozódását a tó üledékében. A Neem olaj bizonyulna a legelegánsabb megoldásnak a szintetikus vegyszerek kiváltására, azonban magas töménységben használata gazdaságtalan. A Neem-olaj hatékonyságának felmérése további vizsgálatokat igényel.

 

A kutatás a TÁMOP 4.2.2/B-10/1-2010-011 „A tehetséggondozás és kutatóképzés komplex rendszerének fejlesztése a Szent István Egyetemen” c. pályázat támogatásával valósult meg.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.