RÁZÓASZTAL ALKALMAZÁSA HALIKRA DUZZASZTÁSA SORÁN

Szabó Tamás

Szent István Egyetem, MKK, KTI, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő

Kivonat

A keltetőházi halszaporítás technológiájának egyik legfontosabb lépése az ikra duzzasztása. A folyamat a mesterséges termékenyítéssel veszi kezdetét és az ikra Zuger-üvegbe töltésével fejeződik be. A ponty esetében az ikraérlelés megkezdése előtt csersavas kezelésre van szükség, amellyel véglegesen megszüntetjük az ikra ragadósságát. A duzzasztás időtartama halfajtól függően 0,5-1,5 óra. Célja az ikra előkészítése az inkubációra, illetve a ponty és több rokon halfaj esetén a radikális beavatkozásnak tekinthető csersavas kezelésre.

Az ikra előkészítése alatt ellenálló képességének kialakulását értjük. A duzzadás során ugyanis olyan élettani változások zajlanak le az ikrában, amelyek eredményeként kialakul a fejlődő embrió számára nélkülözhetetlen biztonságos mikrokörnyezet. Ezek a változások az ikra aktivációjával kezdődnek, amit a víz hozzáadása vált ki. A külső környezetből víz áramlik az ikrahéj és a petesejt közé és kialakul a szikkörüli tér, elzáródik a csírakapu. A korábban érzékeny ikrahéj enzimek hatására rugalmassá és ellenállóvá válik külső behatásokkal szemben.

Az ikra duzzasztását tálakban végezzük. A duzzasztáshoz általában Woynárovich-féle termékenyítő oldatot használunk, amely megakadályozza az ikraszemek ragadósságának kialakulását. A duzzasztás alatt az ikra folyamatos keverésére van szükség, ami a keltetőházi szaporítás munkaerő-szükségletét nagymértékben megnöveli. Az élő munkaerő helyettesíthető egy erre a célra tervezett rázóasztallal. Az asztallap vízszintes irányú oda-vissza mozgást végez, ami a ráhelyezett tálakban lévő ikrát folyamatosan mozgásban tartja. A rázóasztal lapjának mozgása egyenletes és a felrakott tálak számának (súlyának) megfelelően szabályozható. A tenyésztő feladata csak annyi, hogy a duzzadáshoz szükséges termékenyítő oldatot időnként pótolja.

A rázóasztal hatékonyan használható ponty, compó, süllő és harcsa, valamint horgászati szempontból jelentős pontyfélék (balin, jászkeszeg, paduc) szaporításához. A csuka ikrája -a pontyéhoz viszonyítva- kevésbé ragadós. A csukaikra érlelésének hatékonyságát megnövelhetjük, ha az ikrát az üvegbe történő kitöltés előtt rázóasztalon duzzasztjuk. A duzzasztást tóvíz hozzáadásával 20-30 percen keresztül végezzük. A kiduzzadt és Zuger-üvegbe kitöltött ikra lesüllyed ugyan az üveg aljára (kezdeti kis vízátfolyás!), de nem tömörül össze. Az ikraszemek csak kis felületen érintkeznek -esetleg ragadnak össze- egymással. A lazább elhelyezkedés egyenletesebb vízáramlást és oxigénellátást tesz lehetővé. Az ikratömeg későbbi fellazítása könnyebb, és így kevesebb ikraszem sérülésével jár együtt.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.