Kísérletek a harcsa (Silurus Glanis) optimális napi takarmányadagjának meghatározására

Havasi Máté, Balikó Tímea, Németh Sándor, Felföldi Zoltán, Bercsényi Miklós

Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Keszthely

Kivonat

Intenzív haltermelés során az egyik legfontosabb költségtényező a takarmány. A tógazdasági gyakorlatban a takarmányozás hatékonyságát nem tudjuk közvetlenül nyomon követni. Mindezek miatt fontos az optimális takarmánymennyiség ismerete, ami mellett a növekedés üteme és a takarmányhasznosítás egyaránt megfelelő. Kísérleteink célja, hogy vizsgáljuk a különböző napi takarmányadagok hatását a fiatal harcsák növekedésére és takarmány-értékesítésére.

Laboratóriumi körülmények között 96 db előzetesen tápra szoktatott harcsát (48.8 ± 13,5 g) etettünk automata etetők segítségével. Négy kezelést alkalmaztunk 1%; 2,5%; 4%; 5,5% (a halak testtömegének százalékában) napi takarmányadagokkal, három-három ismétlésben. A kísérlet során az 1%-os csoport növekedési üteme jelentősen elmaradt a másik három csoport növekedésétől. A 4%-os és az 5,5%-os csoport növekedése volt a leggyorsabb. A 2,5%-os csoport növekedési üteme kissé lassabb volt ugyan, de a takarmányértékesítés ebben a csoportban volt a legjobb. Az 5,5%-os csoport esetében jelentős pazarlást tapasztaltunk. Az FCR értéke a kísérlet során mind a négy kezelés esetében javult.

Másik kísérletünkben tógazdaság tápcsatornájába helyeztünk kísérleti ketreceket, melyekbe három kezelésben helyeztünk kis harcsát (32,1 ± 6,5 g). A három kezelés a következő volt a halak tömegének százalékában kifejezve: 2%; 4%; 6%.

Tavi körülmények között a kísérlet során gyakran fellépő parazitás fertőzés jelentősen rontotta a halak növekedési erélyét és a takarmányértékesítést. A növekedés üteme a 4%-os és a 6%-os csoportban volt gyorsabb. Ugyanakkor a legkedvezőbb takarmányértékesítést a 2%-os csoport esetében tapasztaltuk, a 6%-os csoport esetében pedig jelentős pazarlás volt tapasztalható. A fenti kísérletek alapján, az adott méretű halak táplálása esetén a 2-4%-os napi takarmányadag etetése lehet gazdaságos.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.