AKUT TOXICITÁSI TESZTEK LABORON BELÜLI ISMÉTELHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA KÜLÖNBÖZŐ ZEBRA DÁNIÓ (DANIO RERIO) VONALAKON

Bakos Katalin1, Gindele Richárd1, Kovács Róbert1, Bencsik Dóra1, Gazsi Gyöngyi1, Tarcai Zsolt1, Horváth Bea Réka1, Urbányi Béla1, Kócsó Attila2, Csenki Zsolt1

1Szent István Egyetem, MKK, KTI, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2Kirsche Kft. Kiskunmajsa

Kivonat

A halmodellen történő tesztelés egyik alapvető, „klasszikusnak” nevezhető vizsgálata a halembrió toxikológiai teszt. A teszt eredményét több tényező is befolyásolhatja, például a tesztfaj egyedei között jelentkező egyéni érzékenység, a kitettség hosszúsága, a szervezetet ért dózis nagysága vagy akár a tesztet végző illetve az eredményeket kielemző személy kiléte is. Az ismételhetőség vizsgálata, annak dokumentálása és a megfelelő vonal kiválasztása egy toxikológiai tesztet végző laboratórium számára alapvető fontosságú.

Kísérleteinkben két különböző mértékben toxikus agyagon (etanol, nátrium klorid) végeztünk 96órás embrió-toxikológiai teszteket (OECD-FET teszt) három különböző zebradánió vonal (AB, ABleo, Melanocyta mutáns) segítségével, három különböző időpontban, három ismétlésben.

A halakat a teszt megkezdését követő 24. órában, majd, 48., 72. órában vizsgáltuk. A pusztulásokat, valamint a kelés pontos időpontját feljegyeztük. Dokumentáltuk és fényképeken rögzítettük az embriókon észlelhető főbb morfológiai elváltozásokat is.

A mortalitás és a fenotípusos vizsgálat eredményeiből egyértelműen kiderült, hogy a tesztelésre a legalkalmasabbnak a vad típusú (AB) vonal tekinthető. Az AB vonallal végzett kísérletek ismételhetősége magasan a legjobb volt a három tesztelt vonal közül.

A vizsgálatok során megállapítottuk, hogy nemcsak a teszthez használt vonal befolyásolja a végeredményt, hanem a tesztanyag tulajdonságai (pl.: párolgás, mikroorganizmusok általi bonthatóság) is meghatározzák azt, amelyeket más anyagokon végzett tesztelések során is minden esetben figyelembe kell venni.

Megfigyeltük, hogy a 72 órás teszt alatt a legnagyobb számban a 24-48 órás időszakban pusztult el a legtöbb embrió, a morfológiai elváltozások zöme is ebben az időszakban alakul ki, ezért bizonyos esetekben a teszt időtartama lerövidíthető.

 

A munkát a GOP 1.1.1-09/1-2010-0096 „Gyümölcsfeldolgozás során keletkező hulladékanyag ártalmatlanítása új berendezés prototípus fejlesztésével” című pályázat támogatta.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.