Három ponty alfaj/fajta (Dunai, Amúri, Szegedi tükrös) testösszetételének és húsminőségének alakulása különböző zsírsav tartalmú tápok alkalmazásakor

Csengeri István1, Feledi Tibor1, Kovács Gyula1, J. Sándor Zsuzsanna1, Gy. Papp Zsuzsanna1, Bakos János2, Rónyai András1

1Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
2CIPRINUSZ BT, Szarvas, Szarvas

Kivonat

Az AquaMax* projekt fő célkitűzése a ponty hús esszenciális zsírsav tartalmának növelése volt. Feledi Tibor és Rónyai András és munkatársaik által ismertetett, étkezési méretű ponty előállítását célzó takarmányozási kísérletben  két ponty alfajt és egy tájfajtát (Dunai, Amúri, Szegedi tükrös) 3 különböző zsírsavösszetételű, eltérő olajtartalmú tápon neveltük. A tápok elsősorban az omega-6 és omega-3 zsírsav tartalomban különböztek. Kontroll tápként hazai gyártású Ponty/Tilápia tápot alkalmaztunk. Jelent előadásban az 1,5 kg körüli tömegűre nevelt halak a testösszetételének és a húsrész (izom) zsírsavösszetételének, tápanyag tatalmának alakulásáról számolunk be.

Az egész test homogenátum minták beltartalmi vizsgálatait a Food Analytica-Kft (Békéscsaba) végezte hazai szabványoknak megfelelően. A húsrész zsírsav, aminosav és vitamin tartalmának meghatározásához a norvég szabvány szerinti, az NQC-nek („Norwegian Quality Cut”) megfelelő filé régióból az odalvonal feletti részből származó, a kísérlet végén vett fehér izom mintákat használtuk fel. A zsírsav összetétel meghatározását DB-225 típusú, kapilláris oszlopon végeztük. Az aminosav tartalmat folyadék-kromatográfiásan mértük WATERS AccQ•Tag módszerrel, melynél 17 aminosav összetevőt lehetett meghatározni. Az antioxidáns vitaminokat (C és E) HPLC módszerrel mértük, UV és fluoreszcens detektor alkalmazásával.

A haltest zsír tartalma növekedett a kísérlet 2 szakasza alatt: átlagosan 17,8±4,3; 22,9±5,2; ill. 36,3±4,8 g/100g sz.a. volt a kezdő, közbenső és záró mintavételeknél, fajtával és a táppal kapcsolatos kisebb különbségekkel.

Az izom minták lizin tartalma a kontroll tápnál lényegesen alacsonyabb volt (8,2-8,7 g/100 fehérje), mint a másik két tápnál (9,3-10,1 g/100 fehérje, míg a treoninnál fordított volt a helyzet.

Az izom minták zsírsavösszetétele tükrözte az alkalmazott olajok minőségét. Az eikozapentaénsav+dokozahexaénsav (EPA+DHA) tartalom a halolajat is tartalmazó táppal etetett halaknál volt a legmagasbb: 200-279 mg/100 g. 

 

Az AquaMax projektet az Európai Unió finanszírozza az FP6 keretében a FOOD-CT-2006-16249 Project "AQUAMAX" számú szerződés szerint.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.