A Ráckevei Duna-ág halközösségének vizsgálata

Györe Károly1, Ugrai Zoltán2, Csikai Csaba3

1Halászati és Öntözési Kutatóintézet, H-5541 Szarvas, Anna-liget 8.
2Ráczkevei Horgászegyesület
3OKTVF, Szakértői Iroda, Természetvédelmi Ügyosztály, Budapest

Kivonat

A Ráckevei Duna-ágon 2010. április 17-20. és május 3-5. között akkumulátoros halászgépekkel 13 mintahelyen felmértük a halközösség struktúráját. Minden egyes mintaterületet további két alminta területre osztottunk fel, melyeket egy-egy önállóan dolgozó elektromos halász csoport mintázott egymástól függetlenül. A fogáshatékonyság számításánál csak az aktív halászattal eltöltött időt vettük figyelembe. A fogott halakat meghatározásuk és megszámlálásuk után a helyszínen azonnal elengedtük.

A halászatok során összesen 40 halfaj több mint 26 ezer egyedét fogtuk. A védett fajok száma 7 (leánykoncér, kurta baing, halványfoltú küllő, szivárványos ökle, réti csík, lápi póc, széles durbincs).

A Duna-ág halközösségének struktúrája messze nem egyforma a hosszirányú profil mentén. Fajban leggazdagabb a Kvassay-zsilip környéke és a Ráckevei híd – Dömsödi holtág északi vége közötti terület, egyaránt 25-25 fajjal. További fajgazdag szakasznak bizonyult a Taksony-sziget környéke (24 faj) és a Molnár-sziget északi vége (23 faj). Kevés fajszámú halközösséget tudtunk kimutatni a Duna-Tisza csatorna kezdeti szakaszán (14 faj), a Molnár-sziget déli végén (15 faj), valamint a Parkerdő környékén (15 faj).

A vízterület középső szakasza fajszámban és egyedszámban is a leggazdagabb. A Francia-öböl a környező süllő populáció ivóhelye. A legtöbb harcsa a úszólápok környékén (alatt) található (Csupics-sziget, Taksonyi-holtág). A reofil halfajok (paduc, domolykó) a Duna-ág felső szakaszán mutathatók ki. A másodnyaras pontyok csapatokban találhatók a mellékágakban, hókonyokban. Sok süllő található a sekély iszapos alzatú holtágakban, hókonyokban. Feltűnően nagy a naphal állomány. A csuka állomány igen fiatal, kevés a nagy egyed. A compó fogástilalmának hatása a kimutatott egyedszám és méret alapján bizonyítható. A harcsák fogását szorgalmazni szükséges a víztér középső szakaszán. A bodorka populáció gyérítését mihamarabb meg kell oldani (ragadozó telepítés!).

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.