Horvátország a világ halászati trendjeinek tükrében

Tomislav Treer

Department of Fisheries, Beekeeping and Special Zoology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, Croatia, e-mail: treer@agr.hr

Kivonat

A világ halászata több szempontból is elérte végső határait. A halászat technológiájának és az alkalmazott eszközök fejlődése következtében a legtöbb tenger erősen túlhalászottá vált. Az alternatíva az akvakultúra lehetne, ám az akvakultúra ahelyett, hogy megoldássá válna, újabb problémákat vet fel, hiszen a tenyésztett ragadozó halak táplálékának fő alapanyaga a halliszt. Így egy kilogramm értékes halhús előállításához több kilogramm vadon élő halat kell kifogni a már amúgy is túlhalászott tengerből.

Az Adriai-tenger oligotróf és halhozama limitált. Ezen kívül a horvát halászoknak a sokkal nagyobb és fejlettebb olasz halászflottával kell versenyezniük, de ezt a problémát a közös EU halászati politika képviselőivel kell megtárgyalni. A tengeri akvakultúra Horvátországban megrekedt a ragadozóhalak tenyésztésénél. A legfontosabb tenyésztett fajok a tengeri sügér, a tengeri keszeg és a kékuszonyú tonhal, melynek legnagyobb hányadát Japánba exportálják. Ez a fajta haltermelés a tenger más hasznosítóival (pl.: turizmus) is versenyben áll.

A hivatásszerű édesvízi halászat csak a Dunán és a Száva folyó alsó szakaszán engedélyezett. Összesen mintegy 30 hivatásos halász ragaszkodik még ma is e szakmához inkább tradicionális, mint pénzügyi okokból. Mindemellett a rekreációs tevékenységként végzett horgászat nagyon népszerű az országban. Az édesvizeken 40.000, míg az Adriai tengeren 25.000 regisztrált horgászt tartanak nyilván.

Az édesvízi akvakultúra Horvátországban a gazdasági átmenet után komoly problémákba ütközött. A melegvízi haltermelés ma az 1990 előtti termelés felén stabilizálódott, míg a hidegvízi haltermelés virágzik és többet termel, mint valaha. Mindemellett az édesvízi akvakultúrának a termelésen felül egyéb szerepe is van (multifunkcionalitás), ezért fontos jobban megvizsgálni azokat a lehetőségeket, melyek az édesvízi akvakultúra előnyére válhatnak.

A fordítást készítette Dr. Lehoczky István.

 

 

Az előadás anyaga PDF formátumban

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.