
Az akvakultúra helyzete Lengyelországban: veszélyek és lehetőségek
Jacek Juchniewicz
Aller Aqua, Lengyelország, e-mail: jj@aller-aqua.pl
Kivonat
A lengyel akvakultúra ötvözi a hagyományokat és a modernitást. Több mint 700 éven keresztül a pontytenyésztés dominált, de napjainkban ez megváltozni látszik, hiszen két évvel ezelőtt a pisztrángtenyésztés elérte a pontytenyésztés volumenét. Új fajok, köztük az afrikai harcsa és a tokfélék is egyre jelentősebb szerepet játszanak, miközben a lengyel akvakultúrában teljesen új fajnak számító tilápia és barramundi már az ajtón kopogtat. Két import halfaj azonban nem kopogtatott, hanem néhány éve ajtóstól tört be a lengyel piacra: a lazac több mint tíz éve, a pangasius pedig körülbelül öt éve van jelen. Mindkettőt sokkal nagyobb mennyiségben érékesítik a helyben termelt halaknál, mindeközben a lengyel tavi haltermelés egyre csökken – ez vajon olyan előjel, amely miatt aggódnunk kellene?
Ugyanakkor a lengyel akvakultúrának nagy lehetőségei is vannak, figyelembe véve a jelenlegi alacsony halhús fogyasztást (teret kínálva a növekedésre), a növekvő elkölthető lakossági jövedelmet és az egészséges élelmiszerek iránti növekvő igényeket, valamint a szabadidős tevékenységek (pl. a horgászat) előtérbe kerülését.
Az akvakultúráról, ellentétben sok más országgal, Lengyelországban pozitív kép alakult ki a társadalomban. Ez elsősorban a halastavi termelésre vezethető vissza, amely sokak számára úgy tűnhet, mintha mindig is a természetes környezet része lett volna.
Amíg a megtermelt ponty legnagyobb részét a karácsonyi időszakban adják el belföldön, addig a pisztrángot, amely a legfontosabb halfajjá vált egyaránt értékesítik belföldön és külföldön is – exportpiacra elsősorban feldolgozva, főleg füstölt filé formájában. Az afrikai harcsa és a tokfélék legnagyobb részét a hazai piacokon értékesítik.
A jövedelmezőség függ a termelt halfajtól, a farmtól, az adott évi áraktól, az időjárástól, az aktuális valutaárfolyamoktól, stb. – ahogy ez általában igaz… miközben a tény az, hogy az eladási árak évek óta nem változtak, de a költségek nagymértékben emelkedtek. 2008 volt a lengyel pisztrángtenyésztés eddigi legrosszabb éve, legfőképp a különösen erős zloty-dollár árfolyam következtében (is) megnőtt import miatt. A pénzügyi helyzet az év végére a feje tetejére állt, amikor a zloty a nyárhoz képest 50%-al leértékelődött, ami a ponty import elmaradásához vezetett. Ez segített a pontytenyésztőknek, hogy eladják a készleteiket, az ár azonban jelentősen alacsonyabb volt, mint a megelőző évben.
A gyengélkedő gazdaság a legfontosabb ösztönzője – a farmok modernizálásán keresztül – a termelési költségek optimalizálásának. A pisztrángtermelők a modern technológiák bevezetésével úgy próbálják növelni a termelést, hogy közben csökkentik az élőmunkaigényt és a környezeti hatásokat. Az EU-s pályázati kiírásokra meglehetősen nagy igény mutatkozik. A pisztrángtermelők fejlesztési lehetőségei így – legalább elméletben – adottak, azonban a pontytermelők esetében más a helyzet. A legtöbbjük érzi, hogy változásra van szükség, azonban nincs modernizációs minta vagy megegyezés abban, hogy hogyan kellene fejleszteni. Néhányan az állami támogatásokban bíznak és a régi módszereket helyezik előtérbe, ezzel is erősítve az ágazat természetközeli jellegét, míg mások új technológiai megoldásokat keresnek.
A takarmányozásban a teljes értékű, jó minőségű takarmányok terjedtek el és számos tekintetben bebizonyították értéküket a termelőknek (növekedés, egészség, gazdaságosság, környezeti hatások). A ún. “Tó a tóban” rendszerek is egyre nagyobb érdeklődésre tartanak számot. Ezen innovációk következtében egyre több halat állíthatunk elő, esetleg kisebb termelési költségek mellett, de a kérdés megmarad, hogyan adjuk el ezt csökkenő piaci árak mellett? Járható út ez? Biztosan nem, de legalábbis nem mindenki számára. A megoldás kulcsa új értékesítési csatornák és formák megnyitása lehet, ahogyan az már számos helyen sikeresen működik: horgásztavak, agroturizmus, rendezvényszervezés, új fajok bevezetése, polikultúra, feldolgozás – csak kiemelve néhány lehetőséget.
Mindez elég a túléléshez? 700 év hagyománya adhat önbizalmat, de a világ változik. Sohasem volt ilyen nyitott a kereskedelem és sohasem volt ilyen könnyű az áruk, köztük a hal szállítása a világ egyik feléből a másikba. A globalizáció lehetőségeket és veszélyeket is von maga után. Lengyelországot a nagy pontytermelő országnak tekintik Európában, de Kína ezerszer több pontyot állít elő! Vietnámban több mint 1 millió tonna pangasiust termelnek. Csak idő kérdése, hogy valaki megismételje a sikerüket más halfajokkal.
“A változás ideje” mondta egy fickó és ő lett az Egyesült Államok elnöke. Talán igaza volt. Itt az idő a változásra a tavi haltermelésben is? Nem kérdés, hogy meg kell őriznünk ezt az ágazatot a vitathatatlan értékei miatt, amiket jól ismerünk: munkahelyek, vízvisszatartó képesség (árvizek, aszályok, mikroklíma, talajnedvesség), tájképformálás, élőhely biztosítás madarak és egyéb állatok, növények részére, biodiverzitás fenntartása, az eutrofizáció kontrollálása, hozzájárulás a felszíni vizek természetes öntisztulásához, szabadidős tevékenységek és a kulturális identitásunk fontos eleme. Ezen értékeket sokszor kell ismételnünk még. Miért? Mert mindezek el fognak tűnni, ha a tavakban nem lesznek pontyok. Az előbb felsorolt pozitív külső hatások pénzben is kifejezhető értéket is jelenthetnek a társadalom számára, eddig azonban ennek a költségeit csak a termelők állták. Nem valószínű, hogy ezt sokáig vállalni tudják. Másik oldalról viszont az ágazatnak meg kell felelnie azoknak a fogyasztóknak, akik fontosnak tartják az élelmiszerbiztonságot, a termékek teljes nyomon követhetőségét és a tanúsítását annak, hogy a halakat az állatjóléti előírásoknak megfelelően kezelték a tenyésztés és az értékesítés során is. Ezen felül a farmereknek el kell fogadni, hogy a fogyasztó nem akar többé “iszapízű” és szálkás pontyot enni.
A fordítást készítette Gyalog Gergő és Jancsó Mihály
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.