A FOKHAGYMAKIVONAT FELHASZNÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A HALTENYÉSZTÉSBEN

Bencsik Dóra1, Baska Ferenc2, Csenki Zsolt1, Urbányi Béla1 és Szabó Tamás1

1Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Kórbonctani és Igazságügyi Állatorvostani Tanszék, Budapest

Kivonat

A hazai haltenyésztésben az évtizedek óta használt és bevált módszereket a szakemberek nagy hatékonysággal alkalmazták. Az Európai Unió új szabályozása változtatásra kényszerít, hiszen olyan, széles körben használt szereket kell helyettesíteni, mint a malachitzöld, melynek használatát karcinogén hatása miatt már betiltották, valamint a formalin, melyre valószínűleg szintén ez a sors vár.

Időszerűvé vált tehát ezen a területen is az új, alternatív megoldások keresése, a természetes alapú készítményeket is beleértve. Magyarországon a természetes alapú készítmények alkalmazása terjedőben van, de sajnálatos módon csak a szárazföldi haszon- és hobbiállatok gyógyításának, egészségmegőrzésének területén.

Munkánkban arra vállalkoztunk, hogy a külföldi kutatók eredményeinek felkutatásával, ismertetésével feltárjuk a fitoterapeutikumokon belül a fokhagyma felhasználásának lehetőségeit a haltenyésztés területén.

Egy kereskedelmi forgalomban lévő, a baromfi ágazatban üzemi méretekben hozamfokozóként, és különböző gomba és baktérium eredetű megbetegedések gyógyszereként használt készítmény (Garlex) hatását vizsgáltuk különböző halfajokon. Vizsgálataink a készítmény különböző életszakaszokban esetlegesen kifejtett toxicitására és immunstimuláló hatására irányultak.

Célunk volt, hogy a készítménnyel bemutassuk, hogy a természetes alapú szerek is megállják a helyüket a haltenyésztésben. Természetesen a pontos, és specifikus állatorvosi diagnózis fontosságát nem feledve, annak felállítása után, mint kiegészítő kezelés, mely a fokhagyma mitefitoterapeutikum mivoltából fakad.
Kísérleteink eredményét a következőkben foglaljuk össze: a kivonat extrém magas dózisokban sem mutatkozott toxikusnak a vizsgált életszakaszokban (embriógenezis, lárvafejlődés, adult életszakasz). Megállapítottuk továbbá, hogy bár speciális kezelésre a kivonat nem alkalmas, de nem specifikus gyógyító hatással rendelkezik. A diagnózis felállítását és az oki terápia elvégzését követően, az általunk vizsgált kiegészítő alkalmazása javasolt a gyógykezelések kiegészítéseként, elősegítendő a gyógyulást, valamint lerövidítendő a regenerációhoz szükséges időt.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.