A fogassüllő természetes úton hibridizálhat a kősüllővel?

Müller Tamás1, Specziár András2, Kolics Balázs3, Kovács Balázs1, Merth János3, Németh Ferenc4, Urbányi Béla1 és Taller János3

1Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2Magyar Tudományos Akadémia, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Tihany
3Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Keszthely
4Balatoni Halászati ZRt, Siófok

Kivonat

A szakirodalom szerint a két faj eltérő szaporodási viselkedése és ívási ideje megakadályozza a természetes hibridek létrejöttét, illetve ez idáig természetes élőhelyről hibrid nem volt ismert. A Balatoni Halászati ZRt halászai azonban beszámoltak arról, hogy évi 3-5 alkalommal olyan süllőket is zsákmányolnak, melyek megjelenésükben fogas- és kősüllőre emlékeztető jegyeket is mutatnak. A halászok 2008. november 18-án jelezték, hogy ismét egy lehetséges hibridet fogtak (standard testhossz: 424 mm, testtömeg: 1151g). A halat sikerült életben tartani, amíg partot értek és ott fényképet készíteni, illetőleg úszóiból mintákat eltenni későbbi genetikai analízisekhez.

Eredményeink:

  • 9 különböző primer párral lefutatott RAPD analízis kétséget kizáróan igazolta a hibridizáció tényét.
  • Mitokondriális genom analízis révén megállapítottuk, hogy a hibrid fogassüllő ikrás és kősüllő tejes ívásából származott.
  • A pikkely évgyűrű mintázata alapján a hibrid 6+ korú volt, így 2002-ben született. (Fontos megjegyezni, hogy az első mesterséges fehérkövest (süllő× kősüllő) csak 2003-ban hoztuk létre, illetve ilyen hibrid a laboratóriumból nem került ki!)
  • A balatoni hibrid ikrás volt, a petefészkében érett ikrák voltak. Laboratóriumi vizsgálataink alapján a fehérkövesek fertilisek és életképes utódokat hoznak létre mindkét szülő fajjal visszakeresztezve.
  • Tíz számszerű és 38 morfometriai bélyeg alapján felvettük a hibrid alaktani jellemzőit. Az oldalvonal mentén elhelyezkedő pikkelyek száma szintén hibridizációra utalt (lásd Specziár et al. 2009).
  • A balatoni hibrid növekedési paramétereiben a süllőhöz állt közelebb. Az anyai hatás érvényesült tehát az életkor és a testhossz, valamint a testhossz és a testtömeg kapcsolatban is.

Az eredmények alapján feltételezhető tehát, hogy a két süllő faj között hibridizáció természetes körülmények között is előfordulhat, így a balatoni fogassüllő állomány ismeretlen mértékben kősüllő géneket is hordozhat.

 

Kísérleteinket részben a Magyar-Lengyel Kormányközi TéT együttműködés (PL-5/08) és MTA Bolyai Kutatói Ösztöndíj pénzügyi támogatásával végeztük.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.