Különböző genetikai hátterű pontyváltozatok nem-specifikus immunválaszának és antitestszintjének változása Aeromonas hydrophila fertőzést követően

Ardó László1, Bercsényi Miklós2, Ingrid Olesen3 Alexandra Adams4, Jeney Galina1, Jeney Zsigmond1

1Halászati és Öntözési Kutatóintézet, Szarvas
2Pannon Egyetem, Georgikon Mezőgazdaság-tudományi Kar, Keszthely

3AKVAFORSK, Institute of Aquaculture, Ås, Norvégia
4Institute of Aquaculture, University of Stirling, Stirling, Nagy-Britannia

Kivonat

Az Aeromonas hydrophila baktérium által okozott szeptikémia betegség világszerte komoly gondot jelent a haltenyésztőknek. Kísérletünkben különböző genetikai hátterű pontyvariánsok ellenálló-képességét vizsgáltuk a betegséggel szemben. 4 pontyfajta (2 vad és 2 tenyésztett) különböző egyedeinek keresztezésével összesen 96-féle genetikai variánst (családot) állítottunk elő. A családokat 10 grammos méretig neveltük, majd családonként 100 halat egyedi elektronikus azonosítóval láttunk el. A jelölt halakat 5 csoportra osztottuk. Az egyik csoport halait A. hydrophilával fertőztük, majd 2 héten át regisztráltuk az elhullást. A mortalitási adatok alapján populációgenetikai módszerekkel kiválasztottuk a fertőzéssel szemben legellenállóbb és legérzékenyebb családokat.

A 10 ellenálló és 10 érzékeny család halait kiválogattuk a tartalékállományból. A kiválogatott halakat két csoportra osztottuk. Az egyiket újra fertőztük A. hydrophilával, a másik kontrollként szolgált. A fertőzés után 12 órával, egy héttel, illetve 21 nappal az ellenálló és érzékeny családokból véletlenszerűen kiválasztott 5-5 halból vérmintát vettünk. A mintákból centrifugálással izoláltuk a fehérvérsejteket és a vérplazmát, amelyekből meghatároztuk a nem-specifikus immunválasz paramétereit. A fertőzést követő 24. napon az összes túlélő halból vérmintát vettünk, amelyből izoláltuk a vérplazmát és meghatároztuk benne az A. hydrophila elleni antitestek szintjét. A mért immunológiai paraméterekben statisztikailag szignifikáns mértékű különbség volt a fertőzött és a kontroll, illetve az ellenálló és az érzékeny csoportok között, az A. hydrophila elleni specifikus antitestek szintje pedig jellemző módon magasabb volt a fertőzéssel szemben ellenálló családokban.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.