Karotinoid tartalmú tápkiegészítő előállítása tejipari melléktermékekből és ezek hatása a halakra
Váradi László1, Hegyi Árpád1, Trenovszki Magdolna1, Balogh Krisztián2, Csenki Zsolt1, Kiss István3
1Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattudományi Alapok Intézet, Takarmányozástani Tanszék, Gödöllő
3Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, Szeged
Kivonat
Általánosan elfogadott tény, hogy a karotinoidokat a halak nem képesek "de novo" szintetizálni. A halak, mint a többi állat a karotinoidokat a táplálékból veszik fel és a szervezetükben alakítják át más karotinoidokká, és/vagy A vitaminná. Aranyhalon kimutatták, hogy a táplálékból felvett Zeaxanthin már 48 óra múlva kezd beépülni a szervezetbe más karotinoid formákban és bőséges karotinoid etetés után 7.-8. nap után kezd beállni az egyensúlyi állapot, vagyis ez után már kiürítik a felesleges karotinoid mennyiséget. Az is kimutatott, hogy a természetes és változatos táplálékban részesülő halak nagyságrendekkel jobban képesek a karotinoidokat metabolizálni, illetve akkumulálni, mint a tógazdasági körülmények között tartott tápon nevelt társaik.
A karotinoidok szerepe rendkívül összetett az élő szervezetekben. A látványos pigmenthatáson kívül fontos szerepet játszanak az A1 és az A2 vitaminok prekurzoraként.
További közvetett, illetve közvetlen szerepe a halakban tárolt karotinoidoknak: kedvezően hatnak a testtömeg-gyarapodásra, elősegítik az ivarérettséget, és az egyedek termékenységét, csökkentik az embrionális kori pusztulást, növelik az alkalmazkodó képességet - kiemelten a magas vízhőmérséklet, magas víz ammóniatartalom, stresszhatások szempontjából, adott esetekben csökkentik a légcsere intenzitását, megvédik a sejteket a fotodinamikus reakcióktól, elősegítik a pigmentképződést, biológiai antioxidánsok (metabólikus hatás).
Adott volt egy olcsón egyszerűen előállítható karotinoid, fehérje, egyéb vitaminokban dús takarmánykiegészítő, amely csak tesztelésre várt. Összefoglalva az etetési kísérleteinkben kapott eredményeket, megállapíthatóak a következők:
A kapott eredmények alapján elmondható, hogy a kisebb dózisú etetés hasonló, sőt néhány esetben kedvezőbb hatást váltott ki a halakból, mint a nagyobb dózis adagolása. Ennek a gyakorlati alkalmazás esetén komoly pénzügyi vonatkozásai lehetnek. A granulált biomassza etetése fiziológia és egyéb halbetegségi tüneteket nem okozott.
Az oxidatív stresszhatásokra bekövetkező lipidperoxidációs folyamatok jelenléte azt mutatta, hogy a takarmány-kiegészítő hatására számolni kell a lipidperoxidációs folyamatok megjelenésével az izomszövetben. Ez a hatás azonban dózisfüggő volt, a nagyobb dózis eredményezte a jelentősebb változásokat. A takarmány-kiegészítővel etetett minták lassabban bomlottak el, a legmagasabb dózissal etetett egyedek húsminősége mutatott pozitív/kedvezőbb reakciót. A vérminták stresszvizsgálata során a hematokrit érték nem változott számottevően a kontroll és a kezelt akváriumok között.
A stresszfaktorokat nézve a vérplazmaglükóz és a kortizol mennyiségében jelentős különbségeket kaptunk a kontroll és a kezelt akváriumok között. A kortizol mennyisége minden esetben a kontroll csoportokban volt szignifikánsan magasabb, vagyis a kontroll csoport állatai érzékenyebbnek mutatkoznak a stresszhatásokra.
A vérplazmában található lipidek mennyiségét az etetési kísérlet nem befolyásolta számottevően. Az azonban érdekes, hogy mind a triglicerid, koleszterin, HDL koleszterin és a LDL koleszterin szintje mindig alacsonyabb volt az etetett csoportokban a kontroll csoportokhoz képest.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.