LEBEGŐ NÖVÉNYKULTÚRÁK TÓGAZDASÁGI HASZNOSÍTÁSA

Váradi László, Apostol Emília, Tildy Viktória és Csenki Zsolt

Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő

Kivonat

Magyarország uniós csatlakozásával összefüggő feladatok közül igen jelentős fejlesztési igény jelentkezik a szervesanyagokkal terhelt vizek (kiemelten a mezőgazdasági termelésből származó vizek) tisztításának szakszerű megvalósítására. Az EU Víz Keretirányelvében megfogalmazott elvárás: az ún. "jó ökológiai állapot" elérése.

A lebegő növénykultúrák alkalmazásával lehetőség látszik a táplálkozási piramis alapját adó, a haltermelés során keletkező szervesanyag-felhalmozódás biológiai úton történő csökkentésére (lásd még bioszűrő rendszerek). A téma egyediségét az adja, hogy biológiai, környezetvédő módszerrel, az egyes vízterületek sajátosságaihoz alkalmazkodva tudja a szervesanyagot csökkenteni a vizekben! A szárazföldi, mezőgazdasági növények kellő megválasztásával azokat a szervesanyagokat (pl. magas humusztartalom) tudjuk eltávolítani, amelyek leginkább gondokat okozhatnak az adott vizekben.

Az általunk kialakított rendszerben 40x60 cm-es zöldséges rekeszt hungarocell lapokkal tettük lebegő állapotúvá, a növények ültetése a rekeszekben elhelyezett szivacsbetét felületére történt. A kelési időszakban a magokat újságpapírral fedtük le, amelyet a kelés, illetve a növényke megerősödése után eltávolítottunk. Ezzel párhuzamosan kontroll vetést is végeztünk és az eredményeket egymással összehasonlítottuk. Egyik csoportban sem végeztünk agrotechnikai műveleteket. A lebegő kultúráknál egyértelműen jobb eredményeket kaptunk az egységnyi területen előállított növénytömeg szempontjából.

Az eredmények alapján összefoglalva a lebegő kultúrák előnyeit:

  1. A gyökereken kialakuló baktériumflóra víztisztító hatású.
  2. A baktériumflóra által átalakított vegyületeket a növény a gyökerén keresztül közvetlenül is felveheti.
  3. Az így felvett elemek (kiemelten a N és a P) beépülnek a növénybe, amely a testén keresztül kiemeli azt a vízből, így könnyen eltávolíthatóvá teszi.
  4. A fejlődő növény hasznos termést képez, illetve díszítő szerepe van.
  5. Az öntözés, a kapálás és a gyomirtás szükségtelennek látszik.
  6. A vízbe lógó gyökerek búvóhelyet biztosítanak, emelik a halak komfortérzetét.
  7. Az úszó sziget könnyen kezelhető, ápolható és áthelyezhető.

Hol használható a rendszer:

  • Termelőtavakon: az iszapízt adó kékalgák szaporodásának meggátlása és a halak komfortérzetének növelése.
  • Díszhaltartás: koiponty, aranyhal - dísznövény komplex.
  • Nagytavas tartás: hal (ponty, amur) - növény (fű-gyeptégla, lucerna) rendszer. Víztisztítás, a növekedést csökkentő ún. tömegferomon kiszűrése, komfortérzet.
  • Elfolyó csatornák: víztisztítás, szervesanyag csökkentés.
  • Háztáji növénytermesztés.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.