A B12-vitamin hatásainak vizsgálata a hallárvák növekedésére
Kovács Éva és Csorbai Balázs
Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
Kivonat
A haltermelés egyik legfontosabb kritériuma a megfelelő mennyiségű és minőségű hallárva. Az első táplálék összetétele, valamint a táplálékszemcsék nagysága igen fontos szerepet játszik a nevelés folyamatában, mivel a frissen kikelt hallárvák még nem rendelkeznek olyan szinten fejlett bélrendszerrel, mely alkalmas lenne a felnőtt állatok számára szükséges táplálék megemésztésére. Ez különösen fontos az intenzív kultúrákban nevelt fajok esetében, hiszen azok csak az ember által előállított, mesterséges táplálékra alapozhatnak.
A használni kívánt lárvatakarmányoknak azonban nem pusztán a halakra gyakorolt hatását – mint pl. a tápérték és az emészthetőség – kell figyelembe venni, hanem egyéb, főként a halasgazdának lényeges tényezőket is, mint például a gazdaságosság és a kezelhetőség. A dekapszulált Artemia pete megfelel mindezeknek a kívánalmaknak. Az Artemia pete etetése során lehetőség nyílik különböző táplálóanyagok koncentráltabb formában való bejuttatására is a lárva viszonylag egyszerű, fejletlen bélrendszerébe. Ezek az anyagok adott esetben elősegíthetik a bélrendszer fejlődését, a növekedést, hatást gyakorolhatnak a kishalak immunrendszerére, és esetleg a stresszérzékenységet is csökkenthetik különböző tényezőkre nézve.
Ebben a kísérletben a B12-vitamin hatását vizsgáltuk a hallárvák fejlődésére nézve. A vitamint először különböző koncentrációkban a dekapszulált Artemia petékbe juttattuk, majd afrikai harcsa (Clarias gariepinus) lárvákkal feletettük.
A kísérlet 10 napig tartott. Ez alatt az időszak alatt mértük a hallárvák növekedését és a B12-vitamin mennyiséget, valamint szövettani vizsgálatokat is végeztünk. Úgy találtuk, hogy bizonyos koncentrációban a vitamin pozitív hatást gyakorolt a növekedésre és a fejlődésre.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.