A B12-vitamin hatásainak vizsgálata a hallárvák növekedésére

Kovács Éva és Csorbai Balázs

Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő

Kivonat

A haltermelés egyik legfontosabb kritériuma a megfelelő mennyiségű és minőségű hallárva. Az első táplálék összetétele, valamint a táplálékszemcsék nagysága igen fontos szerepet játszik a nevelés folyamatában, mivel a frissen kikelt hallárvák még nem rendelkeznek olyan szinten fejlett bélrendszerrel, mely alkalmas lenne a felnőtt állatok számára szükséges táplálék megemésztésére. Ez különösen fontos az intenzív kultúrákban nevelt fajok esetében, hiszen azok csak az ember által előállított, mesterséges táplálékra alapozhatnak.

A használni kívánt lárvatakarmányoknak azonban nem pusztán a halakra gyakorolt hatását – mint pl. a tápérték és az emészthetőség – kell figyelembe venni, hanem egyéb, főként a halasgazdának lényeges tényezőket is, mint például a gazdaságosság és a kezelhetőség. A dekapszulált Artemia pete megfelel mindezeknek a kívánalmaknak. Az Artemia pete etetése során lehetőség nyílik különböző táplálóanyagok koncentráltabb formában való bejuttatására is a lárva viszonylag egyszerű, fejletlen bélrendszerébe. Ezek az anyagok adott esetben elősegíthetik a bélrendszer fejlődését, a növekedést, hatást gyakorolhatnak a kishalak immunrendszerére, és esetleg a stresszérzékenységet is csökkenthetik különböző tényezőkre nézve.

Ebben a kísérletben a B12-vitamin hatását vizsgáltuk a hallárvák fejlődésére nézve. A vitamint először különböző koncentrációkban a dekapszulált Artemia petékbe juttattuk, majd afrikai harcsa (Clarias gariepinus) lárvákkal feletettük.

A kísérlet 10 napig tartott. Ez alatt az időszak alatt mértük a hallárvák növekedését és a B12-vitamin mennyiséget, valamint szövettani vizsgálatokat is végeztünk. Úgy találtuk, hogy bizonyos koncentrációban a vitamin pozitív hatást gyakorolt a növekedésre és a fejlődésre.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.