Édesvízi és tengeri halfajok nevelése növekedést segítő és az immunrendszert támogató γ-amino-vajsav (GABA) takarmánykiegészítő alkalmazásával (2018-2.1.17-TÉT-KR-2018-00002)

A projekt azonosító száma:

2018-2.1.17-TÉT-KR-2018-00002

A projekt címe:

Édesvízi és tengeri halfajok nevelése növekedést segítő és az immunrendszert támogató γ-amino-vajsav (GABA) takarmánykiegészítő alkalmazásával

A kedvezményezett neve: Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ

A projekt tervezett
befejezési dátuma
:

2021.06.30.

A szerződött támogatás
támogatási összege
:

25 465 972 Ft

A támogatás mértéke:

100%

A Projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja, hogy etetési, stressz és fertőzéses kísérletek során vizsgáljuk miként hat a γ-amino-vajsav (GABA) takarmány kiegészítő a világon az egyik legnagyobb mennyiségben termelt édesvízi halfaj, a ponty (Cyprinus carpio), valamint Dél-Korea gazdasági szempontból legfontosabb halfaja a Paralichthys olivaceus („koreai lepényhal”) esetében. Kísérleteink mérési eredményeiből következtethetünk a GABA növekedésre, takarmányhasznosításra, emésztésre, betegségekkel szembeni védekező képességre, immunrendszerre gyakorolt hatásaira. Vizsgálatainkból kiderül, hogy a ponty és a Paralichthys olivaceus számára milyen koncentrációjú GABA alkalmazása a legkedvezőbb. A GABA növekedésre gyakorolt hatása következtében növelhető a tenyésztés intenzifkációja, miközben az immunrendszerre gyakorolt hatás által javulhat a halak betegségekkel szembeni ellenállóképessége.

A kísérleteket Magyarországon a Halászati Kutatóintézetben, Dél-Korában pedig a Busanban található Pukyong Nemzeti Egyetemhez (Pukyong National University) tartozó „Feeds and Foods Nutrition Research Center”-ben végezzük el. A kísérleteket követően a laboratóriumi vizsgálatokat közös együttműködés keretében hajtjuk végre. Tekintve, hogy a két kutatócsoport más-más területen rendelkezik nagyobb szakmai tapasztalattal az együttműködés eredményeképpen a két kutatócsoport vizsgálatai egymást kiegészítve átfogóbb képet adnak a GABA halakra gyakorolt élettani hatásairól, mely ismereteket a premix- és takarmánygyártókon keresztül a termelők felhasználhatják. 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.