Aflatoxint tartalmazó takarmány hatásainak vizsgálata a ponty halfajban

Balog Attila1,2, Katics Máté1, Lefler Kinga Katalin2, Bokor Zoltán2, Cserháti Mátyás2, Kriszt Balázs2, Urbányi Béla2, Hegyi Árpád2

1Czikkhalas Halastavai Kft., Varsád
2Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő

Kivonat

A globális környezeti és klimatikus változásoknak köszönhetően kutatások bizonyítják, hogy Magyarországon tömegesen megjelent az aflatoxin B1 termelő Aspergillus penészgomba. Ezek a természetes eredetű toxinok a legerősebb mérgek közé tartoznak. Európai Unió rendelete alapján a takarmány alapanyagokban az aflatoxin (AFB1) koncentráció felső határértéke 20µg/kg. Gyakorlatban minden a toxinnal kapcsolatba került gazdasági állatfajban kimutatható májkárosodás, takarmány fogyasztás csökkenése, csökkenő termelés, elhullás. Édesvízi halak esetében minimális adat áll rendelkezésünkre.

Munkánk során célunk volt annak megállapítása, hogy az aflatoxinnal szennyezett takarmány milyen élettani és termelési hatásokat eredményez a félintenzív pontynevelésben, valamint, hogy a halastavi környezetben hogyan és milyen mértékben akkumulálódik az aflatoxin B1 mikotoxin. A kísérletbe különböző korosztályú pontyok kerültek bevonásra 2 éves időtartam alatt. A kísérlet ideje alatt az aflatoxin koncentrációt igyekeztünk az etetésre szánt takarmányban az Európai Unió által megengedett felső határértékre beállítani. Az előkészített aflatoxin koncentrátumból naponta kevertünk a takarmányba a kísérlet helyszínén (Czikkhalas Halastavai Kft.), amelyet a csoportok minden reggel ugyanazon időpontban kaptak meg. A toxinnal szennyezett takarmány etetése az első évben 55 napig tartott. A teleltetést követően a második évben ugyanezen állományt állítottuk kísérletbe, amikor is a kísérlet időtartama 80 napig tartott. Ezen kívül célul tűztük ki egy biodetoxifikációs eljárás kidolgozását aflatoxin bontó baktérium segítségével.

Elmondhatjuk, hogy mindkét évben a megengedett határértékben etetett aflatoxinos takarmány esetében az aflatoxin B1 nem akkumulálódik az üledékben és a víztestből sem volt kimutatható. A termelési mutatók mindegyike normális volt. A két éves kísérlet ideje alatt többször vizsgáltuk a ponty állomány húsának aflatoxin B1 koncentrációját, de a toxin jelenléte nem volt kimutatható. A fertőzött egyedek májsejtjeiben a sejtek degenerációja volt megfigyelhető, hisztológiai vizsgálatokkal.

 

Munkánkat a K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések (VKSZ_12-1-2013-0078), „Az Akvakultúra ágazat kitörési pontjainak komplex, versenyképességet szolgáló fejlesztése” c. projekt, valamint a Kutatókari

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.