HAKI - Halbiológiai Osztály - Élettani és immunológia témacsoport

Kutatási terület

Az Élettani és immunológiai témacsoport alapvető kutatási területe a természetes (nem-specifkus) immunválaszt erősítő anyagok, az immunstimulátorok kutatása. A kutatómunka fő célkitűzése, hogy a haltenyésztésben jelenleg elterjedten alkalmazott antibiotikumok és vakcinák helyettesíthetők vagy kiegészíthetők legyenek olyan természetes eredetű anyagokkal, amelyek a nem-specifikus immunválasz erősítésével javítják a halak betegségekkel szembeni ellenálló-képességét. Másik fontos kutatási területünk a stressznek a halak természetes immunválaszára és ellenálló-képességére gyakorolt hatásának vizsgálata, amely nélkülözhetetlen az értékes, de stresszérzékeny halfajok, pl. a süllő intenzív nevelési technológiájának fejlesztéséhez. Egy harmadik kutatási irány a genetikai háttér és az immunválasz kapcsolatának vizsgálata, amely segítséget nyújt a betegségekkel és stresszel szemben ellenállóbb fajták azonosításához.

 

Jelenleg futó kutatási témák

  1. Aquaexcel2020: A stressz hatásainak vizsgálata süllőnél
  2. Immunstimuláló hatású és eddig nem alkalmazott mikroalga törzseken alapuló preventív célú takarmány kiegészítők hatékony termelése és intenzív halgazdaságokban történő hasznosítása (GINOP-2.3.2-15-2016-00058)
  3. A ponty kopoltyú Koi herpeszvírus (KHV) okozta megbetegedésének genetikai és technológiai háttere
  4. A balatoni horgászati célú halgazdálkodás fenntarthatóvá tételének megalapozása a halfauna rekonstrukciója és a táplálékbázis hasznosulásának vizsgálatával alap- és alkalmazott kutatási módszerekkel (GINOP-2.3.2-15-2016-00004)

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.