HAKI - Akvakultúra Osztály - Akvakultúra ökonómia témacsoport

Kutatási terület

Az akvakultúra szektor szocio-ökonómiai elemzése: A kutatás célja olyan ágazati szintű területek vizsgálata, mint az akvakultúra szektor és a vidéki gazdaság és társadalom közötti kölcsönhatások; a különböző akvakultúra technológiák munka és tőke intenzitása; a farmszerkezet, farmok mérete, tulajdonviszonyok az ágazatban; a mérethozadék jelenléte vagy hiánya; a tevékenységek diverzifikáltsága, stb.

Akvakultúra technológiák költség-haszon elemzése: A kutatócsoport foglalkozik a HAKI-ban kidolgozott, tesztelt új tartási és takarmányozási technológiák, technikai újítások, műszaki megoldások költség haszon elemzésével. Ez a munka a HAKI K+F eredményeinek gyakorlati hasznosításának szolgálatában áll.

Kvantitatív modellezés: A témacsoporthoz műveli azon kutatási területeket, amelyek a probléma természete és összetettsége miatt komputatív megközelítést igényelnek. Ilyen összetett probléma például a klímaváltozás hatásainak modellezése; a halállomány korosztályok közötti mozgatásának és a termelő medencék elosztásának bio-ökonómiai optimalizálása több medencéből intenzív álló haltermelő rendszerekben. A dinamikus folyamatmodelleken közösen dolgozunk a Kaposvári Egyetem Folyamatmérnöki Kutatócsoportjával, amelyhez több témán átívelő együttműködés köti az akvakultúra ökonómia témacsoportot.

 

Jelenleg futó kutatási témák, projektek

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.