A NAIK szarvasi Halászati Kutatóintézeténél hozta létre Hidrozoológia Kihelyezett Tanszékét a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara
2018. december 18., kedd, 14:25

Az alapításról szóló megállapodást december 6-án a Debreceni Hidrobiológus Fórumon írták alá.

A megállapodás aláírását követő kézfogás

A társszervező Magyar Professzorok Nemzetközi Szövetsége nevében Besenyei Lajos rektor emeritus, a szervezet elnöke, beszédében az emberiség egyik legnagyobb kihívásának nevezte a Föld vízkészletének megóvását. - Fontos, hogy a tudomány különböző területein tevékenykedő professzorok, tudósok, kutatók fogjanak össze a jövő kihívásait érintő kérdések megoldásában – hangsúlyozta az elnök.

Nagy Sándor Alex, a Hidrobiológiai Tanszék vezetője az együttműködés kapcsán kifejtette, hogy mindig is fontos szerepet játszottak a külső partnerek a kar életében, ennek a partnerségnek a legmagasabb szintje, amikor kihelyezett tanszéki megállapodást kötnek. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szarvasi Halászati Kutatóintézetével kötött együttműködési szerződés pedig jelentősen hozzájárulhat a gyakorlatorientált hidrobiológus képzéshez.

Halasi-Kovács Béla, a NAIK Halászati Kutatóintézet igazgatója pedig az alábbi bizakodó szavakat fűzte az együttműködés megkötéséhez:

- A Halászati Kutatóintézet számára nagyon fontos ez a megállapodás, hiszen agrárminisztériumi háttérintézményként elsősorban az alkalmazott kutatási feladatokkal, a hazai és nemzetközi akvakultúra ágazat tudományos hátterét megalapozó kutatásokkal foglalkozunk. Ezért lényeges, hogy biztosítsuk a megfelelő tudományos utánpótlást a fiatal kutatók személyében, illetve az egyetemi tudományos szakmai munka rengeteg hozzáadott értéket biztosít az intézet számára. Remélem, hogy ez a kihelyezett tanszék az egyetemi hidrobiológus képzés fejlesztéséhez, gyakorlatorientáltabbá válásához is hozzájárulhat

Az intézetigazgató megjegyezte, hogy az együttműködés megkötésével mind a tanszék, mind a kutatóintézet még magasabb színvonalon tudja mind a hazai, mind a nemzetközi tevékenységét végezni.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.