Lesz-e halászati támogatás 2021-2027 között? - A tárgyalások jelenlegi állása - érdekérvényesítési 1x1

RÉCZEY Gábor

Halgazdálkodási Főosztály, Agrárminisztérium – Budapest

Kivonat

Az Európai Unió állam- és kormányfői 2020. július 21-én állapodtak meg a 2021-2027 közötti többéves pénzügyi keretről (MFF), amelynek teljes összege 1824,3 milliárd EUR. Bár az összeg nagy része a Next Generation EU pénzügyi kerettel együtt a koronavírus-járvány utáni újjáépítést fogja segíteni, továbbra is jelentős összeggel támogatja az Európai Unió a mezőgazdasági és halászati ágazatot.

Az MFF javaslatcsomagban 6,14 Mrd EUR-t javasolt az Európai Bizottság az európai halászati és akvakultúra-ágazat fejlesztésére. Magyarország részesedése ebből 2018-as árakon számolva 37,7 millió EUR. Fő prioritása a fenntartható halászat és akvakultúra-tevékenységek előmozdítása, a halászati és akvakultúra-közösségek fejlődésének erősítése, valamint a nemzetközi óceánpolitika erősítése.

Bár az új halászati alapról a tárgyalások 2018 májusában megkezdődtek, a mai napig nem sikerült megállapodni a jogszabály szövegében. Ennek fő oka, hogy mind az Európai Bizottság, mind az Európai Parlament a korábbiaknál szigorúbb környezetvédelmi feltételekhez köti a halászatot a tengereken, de a támogatás-intenzitásról és a társfinanszírozás arányáról komoly vita alakult ki a tagállamok között is.

Ebben a nemzetközi környezetben, ahol dominál a tengeri halászat támogatása, kifejezetten nagy szerepe van a koordinált magyar álláspont képviseletének. Ugyanakkor hamar világossá válik az is, hogy az Európai Unió 27 tagállama között szükség van a regionális összefogásra is, hogy a hasonló érdekeket képviselő országok közösen lépjenek fel.

Magyarország több mint 9 éve hívta életre Szarvason a tenger nélküli országok együttműködését, amely azóta kibővült olyan tengerrel rendelkező országokkal is, ahol az édesvízi akvakultúra-ágazatnak fontos szerepe van. Az összefogás eredménye volt 2015-ben, hogy a korábbiakhoz képest 12%-kal magasabb támogatást kapott Magyarország az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból (ETHA). Most szintén ennek az együttműködésnek köszönhető, hogy a tervezet szerint a korábbiaknál magasabb támogatási intenzitás jut az akvakultúra-fejlesztésekre (50% helyett 60%), valamint 25%-ról 20%-ra csökken a társfinanszírozás aránya. Nem utolsósorban, az új rendelettervezet címébe is bekerült az akvakultúra szó, utalva az ágazat megkerülhetetlen szerepére a halászat területén.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.