Az EM mikroszervezetek és a víz oxigéntartalma közötti összefüggések
KOZÁK Balázs
Halinnofish Kft. – Szigetszentmilós, Kavicsbánya tó 0 173/2 hrsz
Kivonat
Bevezetés
A gyakorlatban számtalan esetben, amikor az oxigén viszonyok alapján a halaknak el kellett volna hullaniuk, és nem lehetett kimutatni a molekuláris oxigén jelenlétét, felmerült, hogy más oxigén formák is részt vehetnek a légzésben. A kutató centrumokban azt állítják, hogy ez nem lehetséges, mert az atomos oxigén szabad gyök. Az szerintük károsítja a sejteket. Szerintem ez másképpen van. Minden szabad gyök ellen van a szervezteben egy antioxidáns, ami ezt a szabad gyököt semlegesíti. Ezért itt az a kérdés, hogy mekkora koncentrációja kell legyen egy szabadgyöknek, itt atomos oxigénnek, hogy az egyedek ne károsodjanak. A bebizonyításhoz azonban több alap kísérlet elvégzése volt szükséges. 1. A kataláz enzim bizonyítása a mikroszervezeteknél. 2. A kísérleti hal oxigénigényének meghatározása (a víz oxigéntelenítésének kidolgozása, az ilyen vízbe a hidrogénperoxid beadagolása). 3. A minimális atomos oxigén meghatározása (szabad gyök) amely mellett a hal életben marad.
Egy korábbi alap kísérletben megmértem a látható paramétereket, amelyeket iszaprobbantás után újra mértem. A nitrát oxidációjára több oxigén használódott el, mint amennyi a vízben oldva volt.
Anyag és módszer
A kísérletekhez EM BIO egy általam aktivizált formáját, a meszezéshez Baumit takarmánymeszet, az atomos oxigén kinyeréséhez 30%-os hidrogén peroxidot használtam (Gyártási szám: DX4715653). Az oxigén méréseket HQ40d Hach Lange műszerrel végeztem. Teszt halnak az akváriumi guppit használtam.
Eredmények és következtetések
Aktivizált mikroszervezetes oldathoz 30%-os H2O2 hozzáadásával különböző százalékos oldatokat készítettem a kataláz enzim kimutatásához. Az oldatok erősen pezsegtek, gáz fejlődött. Az oldatokba kutyatápot helyeztem. Erős pezsgést tapasztaltam. A továbbiakban Petri-csészékbe öntöttem az oldatokat, amelyek még 25 nap után is pezsegtek a táp bontása közben. A pezsgés egyértelműen gáz fejlődést mutatott, a parázsló hurkapálca meggyulladt.
A további kísérleteket csak azért mutatom be, hogy másoknak ne kelljen ezen az úton járniuk.
Első fázisban a vizet oxigénteleníteni szerettem volna, amihez nátrium-szulfátot használtam. Az oxigéntelenített vízhez H2O2-ot adagoltam. Amelynek eredményeit függvényben is ábrázoltam. A következőkben a kísérleteket kútvízzel, mikroszervezetes vízzel és aktivizált mikroszervezetes oldatban is elvégeztem. Előzetesen halas kísérleteket csináltam különböző mennyiségű 30%-os H2O2 oldatokban, amelyekből megállapítottam, hogy sok volt a H2O2 és a mikroszervezet is. Ez után egy boksás akváriumi vízbe mikroszervezet plusz nátriumszulfáttal kezelt vízbe helyeztem a halat. Megállapítottam a guppi letális oxigénszintjét mikroszervezetes vízben. Az előkísérletek után visszatértem a nagyüzemben már bevált módszerhez. A takarmánymész mennyiségét átszámoltam laboratóriumi mennyiségekre, mivel felmerült, hogy a halas kísérletek azért nem sikerülnek, mert nem használtam takarmány meszet. Így 0,4 mg/l takarmánymeszet, 0,7 ml/l mikroszervezetet és 0,4; 0,8 és 1,6 ml 30%-os H2O2-ot öntöttem hozzá. A magasabb oxigéntartalmú vízben az O2 sem emelkedett 200 %-ig. Az oxigén folyamatosan csökkent (levegőztetés nem volt), a víz hőmérséklete viszont emelkedett. Egy üvegben pusztult el a hal 24 óra után 0,16 mg/l O2 tartalomnál. A többi 0,53 mg/l O2 és 1,14 mg/l O2-nél túlélték az atomos oxigén hatását.
Önmagukban a hidrogénperoxidból, illetve a hidrogénperoxid és mikroszervezetek keverékéből a halak nem tudták felvenni az oxigént. Ezt a következők magyarázzák: nem volt elég lúgos a közeg. A lúgos közegben az alábbi folyamat megy végbe: kataláz + H2O2 --- kataláz (- H2O2)
Kataláz – H2O2 + H2O2 --- Kataláz + O2 + 2H2 O
Savas közegben viszont peroxidatív aktívitást mutat, ahol a szubsztrátok lehetnek alkoholok, fenolok, hangyasav, formaldehid stb. Ilyenkor a hal nem jut oxigénhez, mert az aktív felület savas. Ezért használok takarmány meszet.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.