A magyar tógazdasági akvakultúra karbonlábnyoma
BÜRGÉS József*, BERZI-NAGY László, GYALOG Gergő
Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Halászati Kutatóintézet – Szarvas, Anna-liget utca 35.
*burges.jozsef[kukac]haki.naik.hu
Kivonat
Bevezetés
A klímaváltozás és a haltermelés közötti kapcsolat megértése kiemelt fontosságú kutatási téma az akvakultúra jövője szempontjából. Ezek a kutatások két, egymástól jól elhatárolható irányba mutatnak: i) egyfelől a globális felmelegedésnek, a megváltozó csapadékviszonyoknak és egyéb megváltozó klimatikus körülményeknek a haltermelésre gyakorolt hatásainak feltárására és adaptációs stratégiák azonosítására; ii) másfelől egy ezzel ellentétes irányú kapcsolat vizsgálatára, vagyis az akvakultúra szektor éghajlatváltozáshoz való hozzájárulására. Bár az előbbi téma időszerűsége kevésbé vitatott, nem elhanyagolható az utóbbi kutatási terület sem, hiszen – hasonlóan a mezőgazdasághoz – a globális haltermelés is jelentős „szerepet vállal” az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásában (Cohrane és mtsai. 2009). MacLeod és mtsai. (2020) úgy becsülik, hogy a globális akvakultúra CO2 egyenérték (CO2eq) kibocsátása évente 263 Mt, ami megközelítőleg fél százaléka a teljes antropogén eredetű ÜHG emissziónak globális szinten. Mind az előbbi tanulmány, mind Waite és mtsai. (2014) arra a következtetésre jutottak, hogy az akvakultúra egyes termelési rendszerei és fajai eltérő karbonlábnyommal (egységnyi termelésre jutó GHG emisszióval) jellemezhetők, de a pontyfélékre számolt mutató megközelítőleg azonos a globális akvakultúrás átlaghoz. Ez utóbbi egyébként hasonló a csirke és sertéshús előállítás ÜHG kibocsátási intenzitásához, de jóval alacsonyabb, mint a kérődzők termelésének karbonlábnyoma.
Jelen tanulmány célja, hogy – a fent említett munkákkal azonos metodológiát alkalmazva – meghatározzuk a hazai halastavi termelés fajlagos ÜHG kibocsátást, és ezt a számot összevessük a globális haltermelés egyes főbb fajcsoportjaira kalkulált mutatókkal.
Anyag és módszer
A MacLeod és mtsai. (2020) által alkalmazott módszertant követve csak a haltermelés során, és az ahhoz szükséges inputok termelése során kibocsátott ÜHG mennyiségének összegzésére tettünk kísérletet, tehát a poszt-harveszt lánc (szállítás, feldolgozás, csomagolás, értékesítés) karbonlábnyomával nem kalkuláltunk. A referenciaként használt – és az összehasonlíthatóság kedvéért pontosan követendő – tanulmány négy elemét határolja le az ÜHG keletkezésének az akvakultúrás termeléshez kapcsolódóan: i) a haltápok gyártása és a takarmányösszetevők termelése során fellépő karbonlábnyom; ii) a tavi gazdálkodás során felhasznált műtrágya gyártása során fellépő karbonlábnyom; iii) a haltermelés során felhasznált fosszilis energiahordozók karbonlábnyoma; valamint a iv) a vízi szervezetek termelése során a mikrobiális nitrifikációs és denitrifikációs tevékenység során felszabaduló N2O mennyisége szén-dioxid egyenértékben kifejezve.
A mi tanulmányunkban az előbbiek közül a műtrágya felhasználásnak tulajdonítható ÜHG kibocsátással nem foglalkoztunk, hiszen azzal a feltételezéssel éltünk, hogy a hazai haltermelés során csak szerves trágyát használnak a tógazdák. Ez utóbbi karbonlábnyomával a referenciaként használt tanulmány sem foglalkozik, hiszen a szerves trágya minden esetben egy másik állattenyésztési tevékenység mellékterméke, nem pedig célterméke.
A takarmány esetében azzal a feltételezéssel éltünk, hogy a termelők csak búzát etetnek, az 1 kg haltermelésre jutó takarmányhasználat mennyiségét pedig a hivatalos lehalászási jelentésben közölt ágazati átlag alapján határoztuk meg (Kiss G., 2020). A búzatermelés során kibocsátott ÜHG mennyiségét pedig a GLEAM adatbázis alapján határoztuk meg (FAO, 2017).
A fosszilis energiahordozók használatából származó karbonlábnyom összetevőt úgy számszerűsítettük, hogy a Karnai L. és Szűcs I. (2020) tanulmányát megalapozó felmérés adatait vettük figyelembe az egységnyi termelésre jutó villamos energia (kWh), földgáz (m3), valamint gázolaj és benzin (l) felhasználásról. A fajlagos inputhasználatot megszoroztuk az adott energiahordozó fajlagos karbonlábnyomával, a közép-európai régióra jellemző mutatót választva a BEIS (2017) adatbázisból.
Végül a termelés során felszabaduló fajlagos N2O kibocsátást 0,791 kgCO2eq/kg értéknek vettük, Macleod és mtsai. (2020) alapján. Bár ez utóbbi, referenciaként használt tanulmány a más állattenyésztési ágazatokkal való pontos összehasonlíthatóság kedvéért hústermék tömegre vetítve számolja a fajlagos karbonlábnyomot, a tanulmány adatai alapján élősúlyra is meghatározhatók az adatok. Mi ez utóbbit használtuk elsődleges számítási alapnak munkánk során.
Eredmények és értékelésük
A fentebb leírt módszertanon nyugvó kalkuláció eredményeként a hazai halastavi gazdálkodás fajlagos (1 kg haltermelésre jutó) karbonlábnyoma 3,02 kgCO2eq-nek adódott, amelynek 54 százaléka a takarmányhasználathoz, 26 százaléka a vízi N2O kibocsátáshoz, 19 százaléka pedig a termelés során felhasznált fosszilis energiahordozók (üzemanyag, villamos energia) ÜHG emissziójához kapcsolódott. A hazai haltermelés karbonlábnyoma így hasonló a nagy ázsiai országok esetében a pontyfélékre számított mutatóhoz (2,92-3,28 kgCO2eq/kg hal) hasonló. Az egyes karbonlábnyom összetevők között azonban jelentős különbségek vannak. Egyfelől 1 kg pontytermelésre jutó fosszilis energia felhasználásunk jóval magasabb, mint a kínai, indiai gazdálkodóké, hiszen extenzívebb termelés és jelentősebb alacsonyabb hozamok mellett a szivattyúk és a tógazdasági gépek energiaszükséglete egységnyi termelésre sokkal magasabb. Ezzel szemben a takarmányhasználat karbonlábnyoma Ázsiában valamivel magasabb az intenzív termelési technológia miatt, ráadásul az ottani karbonlábnyomot a műtrágya használat elterjedtsége is rontja.
A magyar pontytermelés karbonlábnyomát egyéb termelési rendszerekhez és fajokhoz viszonyítva, az látható, hogy a ráktermelés (3,05-7,09 kgCO2eq/kg rák) átlagos karbonlábnyoma magasabb, mint az itthoni tavi akvakultúráé; a globális tilápia termelés (2,00-4,06 kgCO2eq/kg hal), a lazactermelés (2,71-4,48 kgCO2eq/kg hal) és a harcsatermelés (2,37-3,25 kgCO2eq/kg hal) karbonlábnyoma viszont hasonló ahhoz. Ezzel szemben ezeknél a mutatóknál a globális kagylótermelés mutatói lényegesen alacsonyabbak (0,98-1,15 kgCO2eq/kg kagyló), hiszen a kagylótermelés során – a tenyésztett szervezetek planktonszűrő hajlama miatt – nem használnak takarmányt.
Kulcsszavak: üvegházhatású gázok, ÜHG, karbonlábnyom, pontytermelés, tógazdasági akvakultúra
Irodalom
BEIS (Department for Business Energy & Industrial Strategy) 2016. Government GHG conversion factors for company reporting: Methodology paper for emission factors. London, UK Department of Business, Energy & Industrial Strategy. 112 p.
Cochrane K., De Young C., Soto D., Bahri T. (eds). 2009. Climate change implications for fisheries and aquaculture: overview of current scientific knowledge. FAO Fisheries and Aquaculture Technical Paper. No. 530. Rome, FAO. 212 p
FAO 2017. Global Livestock Environmental Assessment Model (GLEAM) 109 (FAO, Rome, 2017) www.fao.org/gleam/en/.
Karnai L., Szűcs I. 2020. Profitability analysis of fish production in an extensive pond fish system: a Hungarian case study. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists XXII: 2, 60-69.
Kiss G. 2020. Lehalászási Jelentés. 2019. év. Agrárgazdasági Kutatóintézet, Statisztikai Jelentések XXV. évfolyam, letölthető: http://repo.aki.gov.hu/3584/
MacLeod M.J., Hasan M.R., Robb D.H.F., Mamun-Ur-Rashid M. 2020. Quantifying greenhouse gas emissions from global aquaculture. Scientific Reports, 10(1), 1–8. https://doi.org/10.1038/s41598-020-68231-8
Waite R., Beveridge M., Castine S., Chaiyawannakarn N. 2014. Improving Productivity and Environmental Performance of Aquaculture. Working Paper, Instalment 5 of “Creating a Sustainable Food Future 59 (World Resources Institute, Washington, DC, 2014).
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.