Az európai édesvízi halászat múltja, jelene, és jövője

Ian G. Cowx

Prof. Ian G. Cowx, Hull International Fisheries Institute, University of Hull, Hull HU6 7RX, UK
(Email: i.g.cowx[kukac]hull.ac.uk)

Kivonat

Az európai édesvízi halászat helyzetét befolyásoló tényezők gyorsan módosultak az utóbbi 40 évben, az európai kontinensen bekövetkezett nem várt változások hatásaként. A változást sürgető legerősebb hatások között szerepel a víz iránti növekvő igény, a szociális, gazdasági és politikai változások, illetve a környezettudatosság erősödése. Az előadás célja, hogy bemutassa az európai édesvízi halászatban bekövetkezett változásokat és ezáltal hozzájáruljon az ágazat jövőbeli tervezéséhez és a halgazdálkodáshoz. Az európai kereskedelmi halászat az 1950 és 1980 közötti lassú növekedés után folyamatos csökkenést mutatott az utóbbi negyven évben, különösen Európa északi és nyugati régióiban, míg a keleti régióban kevésbé. Hasonlóképpen, a rekreációs halászatra is negatív hatással vannak a külső tényezők, amelyek nehezítik a szektor helyzetét.

Általános vélekedés, hogy az édesvízi halászat, különösen a rekreációs halászat jelentősége ellenére nagy mértékű, esetenként kedvezőtlen változásokon megy keresztül Európa szerte. Ezek okai sok esetben a poszt-szocialista országokban végbemenő szerkezeti átalakulások, az adminisztrációs és törvényi hiányosságok, a nem egyértelmű szabályozások, a vízhez való hozzájutás, illetve a halászat és horgászat közötti kapcsolatok változása. A vízi erőforrások is számos emberi beavatkozásnak vannak kitéve, amelyek a klímaváltozással együtt a természetesvízi halakra és a halászatra is hatással vannak. Ezekről a komplex hatásokról nagyon keveset tudunk.  Az előadás tárgyalja, hogy az európai édesvízi halászat megőrzése és fejlesztése érdekében szükség van a vízgyűjtő gazdálkodásra, az ökoszisztéma szempontú megközelítésre és a különböző európai irányelvek támogatására.

 

Az előadás anyaga PDF formátumban

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.