Újabb eredmények a süllő mesterséges szaporításának finomítására a NAIK HAKI-ban

Uroš Ljubobratović1, Péter Géza1, Horváth Zoltán2, Demény Ferenc1, Rónyai András1

1NAIK Halászati Kutatóintézet, H-5540 Szarvas, Anna-liget u. 35.
2H&H Carpio, H-7814 Ócsárd, Kossuth u. 7.

Kivonat

Az utóbbi években jelentős K+F tevékenységek folytak a süllő mesterséges szaporítási és intenzív ivadéknevelési technológiájának fejlesztésével kapcsolatban. Ezen munkák legfőbb célkitűzése az eredmények gyakorlati alkalmazhatóságának elősegítése, a minőségi ivadékellátás folytonosságának, biztonságának növelése.

Ennek érdekében olyan, az ovuláció valószínűsíthető időpontját jelző módszert dolgoztunk ki, ill. fejlesztettünk tovább, amely egyfelől az ovociták fejlettségének napi ellenőrzésére irányul, de legfőképpen az ivari papilla oldható kötéssel történő elzárását célozza a spontán ívás megelőzése céljából. A már ovulált petesejtek túlérésének megelőzése érdekében vizsgáltuk azt is, hogy mely hormon-készítmények csökkentik leginkább a túlérés esélyeit. Az eredményeink alapján a korábban elterjedten használt gonadotropin helyett ma már lazac gonadoliberin analógot alkalmazzuk, ill. javasoljuk egy előoltás és egy döntő adag kombinált használatát. Ezzel összefüggésben a korábban alkalmazott 14-16 oC-os érlelési hőmérséklet helyett most már a 10-12 °C-os hőmérsékleti intervallumot javasoljuk.

Ezek a technológiai változtatások jelentősen mérséklik a süllő mesterséges szaporításához szükséges munkaidő ráfordítást.

A tejesek esetébe a sperma fejése, ill. leszívása helyett inkább a katéteres módszerrel spermagyűjtést ajánljunk az ivartermékek vizelettel történő elkerülése, ill. minőségének megőrzése érdekében. Megemlítendő még, hogy az ikra ragadósságának elvételéhez a leghatékonyabbnak a tej és kaolin oldatban történő kezelés kombinációját találtuk.

Az előzőekben tömören összefoglalt szaporítási technológiával, valamint az itt még nem részletezett anya-neveléssel a január-április időszakban 40-80 % közötti újonnan kikelt lárva megmaradásokat értünk el a száraz ikrára vonatkoztatva.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.