PONTY PARAZITA THELOHANELLUS FAJOK MOLEKULÁRIS VIZSGÁLATA

Borzák Réka, Molnár Kálmán, Varga Ádám, Székely Csaba

MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Állatorvos-tudományi Intézet, Budapest

Kivonat

A Thelohanellus genuszba tartozó édesvízi nyálkaspórás paraziták elsősorban a pontyféléket fertőzik, néhány esetben akár súlyos gazdasági károkat is okozva a tenyésztett állományokban. Távol-keleti országokban (Kína, Korea és Japán) a csoport egyik tagja, a Thelohanellus kitauei okoz óriás cisztás megbetegedést a halgazdaságokban. Hazánkban eddig ezzel a kórképpel nem találkoztunk, ugyanakkor aggodalomra adott okot, hogy a Kis-Balaton területéről 2011-ben kimutattuk egy kevéssertéjű gyűrűsféregből (Branchiura sowerbyi) a parazita aktinospóra alakját. Kutatásunk fő célja volt felmérni a hazai Thelohanellus fajok fertőzöttségének mértékét pontyban, különös tekintettel a T. kitauei esetleges előfordulására.

Az elmúlt néhány évben Thelohanellus mintákat gyűjtöttünk több tógazdasági, illetve természetes vízben fogott pontyból, továbbá számos oligochaeta köztigazda által kibocsátott aktinospórát is vizsgáltunk természetes vizekből és tógazdaságokból. Mind a myxo-, mind az aktinospórákat morfológiai és molekuláris módszerek segítségével elemeztük, hogy ezek együttes segítségével azonosíthassuk a kimutatott parazitákat.

A Thelohanellus kitauei aktinospórát 2016-ban újra sikerült kimutatnunk a Kis-Balaton vízrendszeréből, de a halakban fejlődő alakot, myxospórát, vagy plazmódiumot, nem sikerült az azonos területről gyűjtött halakból sem kimutatnunk, annak ellenére, hogy több Thelohanellus fajt is sikerrel gyűjtöttünk a vizsgált halak úszóiról, pikkelyeiről, szájüregéből, és a bél nyálkahártyáról. A jól ismert Thelohanellus nikolskii és T. hovorkai mellett, eddig le nem írt fajokat is sikerült detektálnunk, ami alapján elmondható, hogy a Thelohanellus fajok sokfélesége Magyarországon sokkal nagyobb, mint az a felmérés kezdetén várható volt.

 

A kutatást a GINOP 2.3.2 – 15 – 2016 – 00004 és ParaFishControl – Horizon 2020 pályázatokból finanszíroztuk.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.