KOMPLETTÁLT, MIKROGRANULÁLT TAKARMÁNY ALKALMAZHATÓSÁGA A PONTY (CYPRINUS CARPIO L.) LÁRVANEVELÉSE SORÁN
Minya Dániel1, Kovács László1, Homoki Dávid1, Fehér Milán1, Bársony Péter1, Stündl László2
1Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Debrecen
2Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertechnológiai Intézet, Debrecen
Kivonat
A megfelelően kiválasztott tartási körülmények és a takarmányozás alapvetően határozza meg a recirkulációs rendszerekben nevelt lárvák testtömeg gyarapodását és megmaradását. A halak intenzív nevelése során a jó minőségű táplálék az egyik legfontosabb tényező, ami a frissen kelt és nagyon gyorsan növekvő lárvákra különösen érvényes. A jelenleg alkalmazott, élő táplálék használatára alapozott takarmányozási technológia mellett, alternatív megoldás lehet a mesterségesen előállított teljes értékű takarmányok bevezetése a lárvanevelés korai időszakában. Kísérletsorozatunk célja, hogy tanulmányozzuk az élő eleség kiváltásának lehetőségét a ponty lárvák intenzív rendszerben történő nevelésének korai időszakában.
Kísérleteink során az élő eleség és egy komplettált tápra alapozott takarmányozási eljárás alkalmazásának lehetőségét, illetve a termelési paraméterekre gyakorolt hatását tanulmányoztuk különböző korosztályú ponty lárvák esetében. Az első kísérlet során mesterséges szaporításból származó, nem táplálkozó lárvákat helyeztünk ki 8 darab 40 literes, egyedi szűréssel ellátott akváriumba. Két kezelést és 4 ismétlést alkalmaztunk: a kontroll csoportok esetében élő eleséget (Artemia sp.) etettünk, míg a kezelt csoportok tekintetében zooplankton nélküli, saját fejlesztésű, teljes értékű tápra alapozott takarmányozást alkalmaztunk a táplálkozás megkezdésétől.
A második kísérlet szintén 2 kezeléssel és 3 ismétléssel került beállításra, melynek során a száraz tápra már korábban átszoktatott ponty állományt egy kereskedelmi forgalomban kapható lárvanevelő táppal és egy saját készítésű komplettált, mikrogranulált takarmánnyal neveltük 14 napon keresztül.
A kísérletek végén meghatároztuk az ivadékok egyedi testtömegét, növekedési ütemét és megmaradását.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
A szokásostól eltérően az idei évben ősszel, október 03-04 között került megrendezésre az Ultrabalaton csapatversenye. NAIK-os csapat az idei évben állt először rajthoz a 14. alkalommal kiírt versenyen.