KOMPLETTÁLT, MIKROGRANULÁLT TAKARMÁNY ALKALMAZHATÓSÁGA A PONTY (CYPRINUS CARPIO L.) LÁRVANEVELÉSE SORÁN

Minya Dániel1, Kovács László1, Homoki Dávid1, Fehér Milán1, Bársony Péter1, Stündl László2

1Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Debrecen
2Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertechnológiai Intézet, Debrecen

Kivonat

A megfelelően kiválasztott tartási körülmények és a takarmányozás alapvetően határozza meg a recirkulációs rendszerekben nevelt lárvák testtömeg gyarapodását és megmaradását. A halak intenzív nevelése során a jó minőségű táplálék az egyik legfontosabb tényező, ami a frissen kelt és nagyon gyorsan növekvő lárvákra különösen érvényes. A jelenleg alkalmazott, élő táplálék használatára alapozott takarmányozási technológia mellett, alternatív megoldás lehet a mesterségesen előállított teljes értékű takarmányok bevezetése a lárvanevelés korai időszakában. Kísérletsorozatunk célja, hogy tanulmányozzuk az élő eleség kiváltásának lehetőségét a ponty lárvák intenzív rendszerben történő nevelésének korai időszakában.

Kísérleteink során az élő eleség és egy komplettált tápra alapozott takarmányozási eljárás alkalmazásának lehetőségét, illetve a termelési paraméterekre gyakorolt hatását tanulmányoztuk különböző korosztályú ponty lárvák esetében. Az első kísérlet során mesterséges szaporításból származó, nem táplálkozó lárvákat helyeztünk ki 8 darab 40 literes, egyedi szűréssel ellátott akváriumba. Két kezelést és 4 ismétlést alkalmaztunk: a kontroll csoportok esetében élő eleséget (Artemia sp.) etettünk, míg a kezelt csoportok tekintetében zooplankton nélküli, saját fejlesztésű, teljes értékű tápra alapozott takarmányozást alkalmaztunk a táplálkozás megkezdésétől.

A második kísérlet szintén 2 kezeléssel és 3 ismétléssel került beállításra, melynek során a száraz tápra már korábban átszoktatott ponty állományt egy kereskedelmi forgalomban kapható lárvanevelő táppal és egy saját készítésű komplettált, mikrogranulált takarmánnyal neveltük 14 napon keresztül.

A kísérletek végén meghatároztuk az ivadékok egyedi testtömegét, növekedési ütemét és megmaradását.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.