AZ AKVAKULTÚRA ÁGAZAT KITÖRÉSI PONTJAINAK KOMPLEX, VERSENYKÉPESSÉGET SZOLGÁLÓ FEJLESZTÉSE CÍMŰ PROJEKT FŐBB SZAKMAI EREDMÉNYEI

Bokor Zoltán és Urbányi Béla

Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Akvakultúra- és Környezetbiztonsági Intézet, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő

Kivonat

A VKSZ_12-1-2013-0078 számú projekt a K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések Program keretében, konzorciumi együttműködésben valósult meg. A projektmegvalósítást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 1,235 milliárd forinttal támogatta. A projekt megvalósulása során létrejövő kutatás-fejlesztési eredmények lehetőséget teremtenek az ágazat nemzetközi szintű piacra lépésére és térhódítására.

A projektet a konzorcium 2017. december 31-ével zárta. A négy éves időszak során a konzorciumi partnerek a tervezett 101 részfeladat mindegyikét kivétel nélkül megvalósították és a projekt tervezésekor vállalt szakmai indikátorokat sikerrel teljesítették. A kutatás-fejlesztési munka eredményeként 7 db technológiai leírás született halszaporítási, halnevelési és halfeldolgozás témakörében, illetve 2 db prototípus leírás készült, melyek közül az egyik használati mintaoltalmi védettséget is szerzett. A projekt egyik fontos fókuszpontja volt az új haltermékek fejlesztése témacsoport, aminek eredményeképpen 10 db új termékkel (pl. majonézes füstölt pisztrángsaláta, fűszeres irdalt pontyfilé, SELFISH@ harcsa filé halfűszeres pácban stb.) bővülhet a hazai haltermék paletta, a pisztráng, ponty, sügér, amur és harcsa fajokra alapozott fejlesztéseknek köszönhetően.

A kapott K+F+I eredmények bemutatásaként, illetve a tudás- és technológiatranszfer folyamatok erősítéseként 73 db hazai és nemzetközi tudományos publikáció (tudományos közlemények, konferencia-előadások, TDK- és szakdolgozatok, doktori disszertáció stb.) készült. A munka zárásaként elkészült egy, a főbb eredményeket bemutató tájékoztató kiadvány is.

Összességében elmondható, hogy a projekt a várt és kitűzött célokat elérte, a projektben vállalt feladatok a konzorciumban részvevő vállalati és kutatási partnerek között példaértékű együttműködések keretében megvalósultak.

 

Munkánkat a K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések (VKSZ_12-1-2013-0078, AQUAFUTURE), Az akvakultúra ágazat kitörési pontjainak komplex, versenyképességet szolgáló fejlesztése c. projekt támogatta. A publikáció elkészítését az EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008 számú projekt támogatta. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.