A rézoxiklorid alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata akvapóniás rendszerben

Homoki Dávid Zoltán1, Minya Dániel1, Kovács László1, Fehér Milán1, Baranyai Edina2, Stündl László3

1Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar - Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet
2Debreceni Egyetem, - Természettudományi és Technológiai Kar- Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék
3Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertechnológiai Intézet

Kivonat

Az akvapónia az egyik kitörési pontja lehet az élelmiszer innováció egyes jövőbeni törekvéseinek. Az egyidejű közös rendszerben történő haltermék és növényi termék előállítás már több évszázados hagyománnyal rendelkezik. Számos kedvező tulajdonsága közül a nyomon követhetőség, az erőforrás hatékonyság a legkiemelkedőbb. A halas rendszerek elfolyó vizének hasznosítására kitűnő alternatívát jelent az akvapónia, amely magába foglalja a víz körforgásának látható és láthatatlan (mikro) szervezeteinek tökéletes kölcsönhatását.

Munkánk során egy, a növénytermesztésben széles körben elterjedt szintetikus kemikália, a rézoxiklorid hatását vizsgáltuk ebben a sajátságos ökológiai rendszerben. Két egymástól független kezelést állítottunk be, a rézoxiklorid vízben oldott mennyiségével (nagyobb koncentráció 2g/150l, kisebb 1g/150l), amelyek hatását egy kontroll csoporthoz viszonyítva reprezentáljuk. Vizsgálat alá vontuk a növényeket (Ocimum basilicum L.), a halakat (Cyprinus carpio), az általános mért vízparaméterek mellett. Jelen vizsgálatunkban a rézoxiklorid, mint stressz faktor kap szerepet a halak szempontjából, és mint preventív védelmet szolgáló (a piruvát dehidrogenáz enzimet gátló) növényvédőszer a bazsalikom részéről.

Megvizsgáltuk a halak testtömeg gyarapodását, ahol minden csoportba tudtunk változást kimutatni. A kontroll halakhoz viszonyítva a kezelésekkel terhelt egységekben a halak testtömeg gyarapodása kisebb mértékű. A bazsalikom esetében az effektív klorofill tartalomnál is érzékelhető volt a különbség: a kisebb koncentrációjú kezelésnél 0,63 a nagyobbnál 0,45 egységet mértünk, szemben a 0,81-es kontroll csoportéval. Az összbiomassza paramétereit is meghatároztunk, ami alátámasztja a klorofill tartalom során kapott eredményeket.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.