A közvetett fejlődésű métely-lárvák ivarérett alakjainak kinevelése és morfológiai azonosítása naposcsirke-kísérletekkel

Sándor Diána, Molnár Kálmán, Varga Ádám, Székely Csaba, Cech Gábor

MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Állatorvos-tudományi Intézet, Budapest

Kivonat

A közvetett fejlődésű mételyek (Platyhelminthes: Digenea) bonyolult, gazdaváltó életciklussal rendelkező élősködők, melyek ivarérett egyedei halfogyasztó vízimadarak vagy emlősök béltraktusában fejlődnek. A peték bélsárral ürülnek és kerülnek a környezetbe. Belőlük idővel csillós miracidium lárvák kelnek ki. Ezek úszva keresik fel elsődleges köztigazdáikat, a legtöbb esetben vízi puhatestűeket. E szervezetekben alakulnak ki a farkos lárvák (cerkáriák), melyek teljes fejlettségi állapotukat elérve kirajzanak, felkeresik a másodlagos köztigazdákat, a halakat, majd testükre tapadva vagy az izomzatba furakodva betokozódnak és metacerkáriává alakulnak. A fertőzött hal elfogyasztásával jutnak el az élősködők a végleges gazdák (vízi madarak, emlősök) bélrendszerébe.

A cerkária, illetve metacerkária fejlődési stádiumú mételyek morfológiai azonosítása meglehetősen nehéz feladat, mikroszkópos technikával csupán család szintű besorolás lehetséges. Ugyanakkor a morfológia esszenciális jelentőségű a molekuláris eredmények támogatásában. A végleges gazdák (kormorán, gémek) begyűjtése nem mindig lehetséges, így e probléma kiküszöbölésére alkalmaztuk a csirke-fertőzési kísérleteket, melyek célja a vizsgálni kívánt métely fajok béltraktusban történő kinevelése, és az így nyert adult alakok morfológiai azonosítása.

A halakról (Abramis brama, Alburnus alburnus, Lepomis gibbosus, Blicca bjoerkna, Gymnocephalus cernua, Chondrostoma nasus, Rutilus rutilus, Squalius cephalus, Sander lucioperca, Leuciscus idus, Cyprinus carpio) izolált, vagy a mesterséges emésztés során kapott metacerkáriákat pipettával gyűjtöttük össze, majd per os fertőztük a kezeletlen naposcsibéket. Kutatásunk során hat különböző fertőzési kísérletet végeztük el, melyekbe Echinochasmus, Apophallus, Posthodiplostomum, Metagonimus, Petasiger, Holostephanus és Tetracotyle genusba tartozó métely metacerkáriákat vontunk be. A fertőzést követő ötödik napon kezdtük el a csibék dekapitálással történő kiirtását, majd az izolált belek dekantálását ülepítő kancsókban. A kimutatott egyedekről felvételeket készítettünk, majd 80 %-os etil-alkoholban fixáltuk. A kísérletek többnyire pozitív eredménnyel zárultak, ugyanakkor a Petasiger, Holostephanus fajok esetében, az eljárás sikertelennek bizonyult.

 

Támogatás: Horizon 2020 Parafishcontrol és GINOP-2.3.2-15-2016-00004 szerződések

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.