Újszerű módszer a halszaporításában

Müller Tamás1, Horváth László1, Szabó Tamás1, Ittzés István1, Bognár Attila2, Faidt Petra2, Ittzés Áron1, Urbányi Béla1, Kucska Balázs3

1Szent István Egyetem, Halgazdálkodási Tanszék, Gödöllő
2BO-FA Fish Farm, Attala
3Kaposvári Egyetem, Aquakultúra és Halgazdálkodási Tanszék, Kaposvár

Kivonat

A külső termékenyítés útján szaporodó csontoshalak spermiumai a herecsatornákban, valamint az ondóvezetőben inaktívak. Az édesvízi halfajok nagy részében a spermiumok aktivációját az őket körülvevő folyadék ozmolalitásának csökkenése váltja ki. Korábbi megfigyelések szerint a ponty fajban az izozmotikus ovariális folyadék önmagában nem, vízzel hígítva azonban a spermiumokat nem csak aktiválta, hanem a motilitásukat hosszú ideig igen magas értéken tudta tartani.

Elgondolásunk alapja az volt, hogy a szeminális folyadékban mozdulatlan spermiumsejtek a petefészek ozmokomform környezetében (ovariális folyadék) sem fognak aktiválódni. Kísérleteink során a ponty modellfajjal dolgoztunk és különböző időben az ikrafejés előtt spermamintákat jutattunk a petevezető csatornán keresztül a petefészeküregbe (2-12 óra). Az ovuláció után kifejt ikratételhez további hímivarsejteket már nem adtunk, hanem a korábban bejuttatott spermiumokat aktiválva (sós-karbamidos oldat segítségével) végeztük el a termékenyítést. Minden spermainjektált haltól fejlődő embriót tartalmazó ikrákat nyertünk, azonban a termékenyülési értékek (gerinchúros állapotban értékelve) nagy egyedi szórásokat mutattak; sperma injektált: 24,2 – 81,2%, átlag 46,6%, kontroll: 42,1 – 91,2%, átlag = 79,2%. Egy alkalommal pedig a spontán elszórt ikra termékenyülése 52% volt. Előadásunkban bemutatjuk az általunk kifejlesztett módszert, valamint az eddig elért kísérleti eredményeink részleteiről számolunk be.

 

A munka a GINOP-2.3.2-15-2016-00025 projekt keretei között az Európai Regionális és Fejlesztési Alap és Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.