Tisztázatlan oktanú intesztinális adenocarcinoma vizsgálata tenyésztett szivárványos pisztrángokban (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792)

Hoitsy Márton1, Baska Ferenc2

1Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest
2Állatorvostudományi Egyetem Patológiai Tanszék, Budapest

Kivonat

Európában az egyik legnagyobb mennyiségben tenyésztett halfaj a szivárványos pisztráng (Oncorhynchus mykiss, Walbaum, 1792), amelynek fogyasztása egyre nagyobb szerepet képvisel táplálkozásunkban. A telepeken az érintett anyaállomány jelentős értékű, ezért betegségektől való mentessége nagyon fontos kritérium.

Kutatásunk során szivárványos pisztrángokban előforduló ismeretlen oktanú intesztinális daganatokat vizsgáltunk. A vizsgált egyedek kizárólag 3-6 éves korú anyák, ugyanis az ivadékban, az egynyarasokban, illetve az áruhalban nem találtunk ilyen jellegű elváltozásokat, mivel azok kialakulásához, kifejlődéséhez hosszabb időtartam szükséges. A nagy értékű tenyészállatok egészségvédelme jelentős szerepet játszik a tógazdaságokban. Pisztrángokban előforduló daganatok kutatása napjainkban úttörő kutatási tevékenységnek számít.

A telepeken elpusztult és felboncolásra került anyahalak belében és kopoltyúján talált daganatokat szövettani és immunhisztokémiai vizsgálatok segítségével azonosítottuk. Az adenocarcinoma a béltraktus vékonybél szakaszában fejlődött ki. Az alaphártyát és az alatta lévő propria vékony rétegét hamar infiltrálva és áttörve a magas mitotikus indexet és malignitást mutató daganatszövet a bél keresztmetszetében jellemzően asszimetrikusan terjedve a bél lumenét beszűkítette. Ennek következménye a béltartalom passzázszavara, így az állatok lesoványodása volt. A primer daganat minden esetben áttéteket képzett a kopoltyú ereiben fennakadva, így a kopoltyúban az elsődleges lemezek középső és perifériás részein terjedelmes, szürkésfehér metasztatikus daganatáttétek alakultak ki kifejezett légzészavart eredményezve. Számos esetben a bélüregbe betüremkedett daganatszövet invagináció kialakulásához, majd következményes ileusra vezetett. Ezek az állatok elhullottak.

Immunhisztokémiai vizsgálatokkal pancytokeratin és E-cadherin pozitív lett a pisztráng bél eredetű carcinomája, valamint claudin-5-pozitívitást mutattak a peritumorális erek endothel sejtjei. Negatív eredményre vezetett az anti-vimentinnel, az anti-alfa-simaizom actin, az anti-S-100 protein, és az anti-NSE antitestekkel végzett immunhisztokémiai vizsgálat.

A jövőben a kutatás folytatásaként szükségesnek tartjuk a daganatok kialakulásáért potenciálisan felelős kórokozók, karcinogén anyagok és hatások felderítését.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.