Potenciálisan zoonotikus métely-metacerkáliák vizsgálata négy magyarországi halgazdaság pontyállományában

Sándor Diána, Molnár Kálmán, Varga Ádám, Székely Csaba, Cech Gábor

MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Állatorvos-tudományi Intézet, Budapest

Kivonat

Kutatócsoportunk 2015 óta vesz részt az Európai Unió által kiírt Horizon 2020 ParaFishControl pályázati munkában. A projekt fő célja az európai akvakultúrában tenyésztett 6 legfontosabb halfaj, köztük a ponty (Cyprinus carpio) legjelentősebb parazitáinak kutatása. A pályázati munkában többek között vizsgáljuk a pontyok métely-fertőzöttségeit (Platyhelminthes: Digenea) négy magyarországi tógazdaságban, különös tekintettel az Opistorchiidae családba tartozó zoonotikus fajokra, melyek lárvastádiumai (metacerkária) a halak izomzatában élősködnek.

A ParaFishContol konzorcium protokollja alapján négy, egymástól eltérő adottságú és lokációjú halgazdaságból, egyenként 258 egynyaras pontyegyed vizsgálatát tűztük ki célul. Az elaltatott, majd dekapitált halak jobb és baloldali izomszelvényeit két üveglap között ellapítva, sztereomikroszkóp segítségével vizsgáltuk át. A halak többségénél az izomszövetet pepszintartalmú emésztőoldattal kezeltük, mely szabaddá és megszámlálhatóvá tette a metacerkáriákat. A pozitív eredményeket dokumentáltuk, majd a pályázati protokoll szerint rögzítettük.

Előzetes eredményeink biztatóak, az Opistorchiidae családba tartozó metacerkáriákat ezidáig nem izoláltunk, ugyanakkor egy nem zoonotikus izomparazita jelentős mennyiségben fordult elő, mely feltételezhetően egy Holostephanus fajhoz tartozik. A morfológiai azonosítást az ITS régió szekvenálásán alapuló molekuláris vizsgálatok is megerősítették.

A különböző halgazdaságok pontyállományát érintő fertőzöttség jelentős mértékű eltérést mutatott. Egy esetben a tógazdaság vizsgált halállománya nagyobb mértékű fertőzöttséget mutatott, a másik gazdaság állománya kis mértékben volt érintett, kettőben pedig nem találtunk metacerkáriával való parazitás fertőzöttséget. Ennek vélhetően oka lehet a természetközelibb tavakban nevelkedett populáció és az azokat körülvevő gazdag madárfauna (végleges gazda), illetve az édesvízi csigák nagyszámú jelenléte (elsődleges köztesgazda).

 

Támogatás: OTKA PD 108113, Horizon 2020 Parafishcontrol és Bolyai Ösztöndíj (BO/00417/15/4) pályázatok.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.