PARA FISH CONTROL, AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL FINANSZÍROZOTT OKTATÁSI/KUTATÁSI INTÉZMÉNYEKET ÉS VÁLLALATOKAT FELÖLELŐ PROJEKT A TENYÉSZTETT HALAK PARAZITÁS BETEGSÉGEI ELLENI VÉDEKEZÉSRE

Ariadna Sitja-Bobadilla1, Marieke Reuver2, Claudia Junge2 és Székely Csaba3

1CSIC, Castellón, Spanyolország
2AquaTT, Dublin, Írország
3MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Állatorvos-tudományi Intézet, Budapest, Magyarország

Kivonat

A ParaFishControl projekt átfogó célja az európai akvakultúra ágazat fenntarthatóságának és versenyképességének növelése. Ezt a célt a projekt a hal–parazita kölcsönhatások jobb megismerésével, valamint a legfontosabb európai tenyésztett halfajokat megbetegítő legártalmasabb parazitafajok okozta betegségek megelőzésére, leküzdésére és kártételük enyhítésére szolgáló innovatív megoldások és eszközök kifejlesztésével kívánja elérni.

Az akvakultúra világszerte a leggyorsabban növekvő élelmiszertermelő ágazat, amely jelenleg az emberi fogyasztásra szánt vízi szervezetek teljes mennyiségének mintegy felét állítja elő. Ha felelős módon fejlesztik és művelik, az akvakultúra fenntartható előnyöket nyújthat a világ élelmiszerellátásának biztonsága és a gazdasági növekedés területén. A paraziták és a velük összefüggő fertőzések tetemes károkat okozhatnak a haltenyésztésben: gyenge gyarapodást, állatjóléti problémákat és magas elhullási arányokat eredményezhetnek, ezáltal jelentősen rontják az akvakultúrás termelési eredményeket és gazdasági teljesítményt. A betegségek megelőzése és az ellenük való sikeres védekezés ezért nélkülözhetetlen az akvakultúra ágazat fenntarthatóságához.

A ParaFishControl projekt célja, hogy bővítse az európai tenyésztett halfajok parazitáira vonatkozó alkalmazott tudásanyagot, áthidalva a paraziták biológiájára és a gazda–parazita kölcsönhatásokra vonatkozó alapismeretek és a legfontosabb parazitás betegségek megelőzésére, diagnosztizálására és kezelésére szolgáló gyakorlati megoldások kifejlesztése közötti szakadékot, továbbá jellemezze a vad és a tenyésztett halpopulációk közötti parazita-átvitelt.

A ParaFishControl projekt keretében végzett tevékenységek öt éven keresztül folynak (2015-2020) összesen kilenc munkacsomagba szervezett munkacsoportban. E munkacsomagok egymással szervesen összefüggenek és magukban foglalják a pályázati munkába bevont 6 legfontosabb európai hal-gazdafajt és azok legfontosabb parazitáit.

A ParaFishControl projekt egy dinamikus program keretében biztosítja majd a kutatási eredmények széles körű terjesztését az ágazat legkülönbözőbb szereplői (például az oktatási/kutatási intézményekben vagy az iparban dolgozó tudósok, a haltermelők/halnevelők, a halegészségügyi szakemberek, a mezőgazdasági szaktanácsadók, a tenyésztők, a fogyasztók és a politikai döntéshozók), valamint a nagyközönség körében.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.